13 Януари 2016

На Турция й се налага да реализира своята идея за създаване на буферна

Елена Йончева

На Турция много успешно й се налага да реализира своята идея за създаване на буферна зона в Северна Сирия. Официално вече три години Турция говори за създаването на такава зона. Вчерашният атентат е в полза на реализирането на тази идея. Това каза журналистът Елена Йончева по БТВ.

Тя попита защо са нападнати именно немски туристи и припомни, че Германия е против създаването на такава зона за сигурност. Меркел е нарекла идеята абсурдна. Според Йончева това е версията, която може да обясни атентата.

 „Ислямска държава” няма интерес да насочва своята сила срещу немски туристи, защото Германия не участва във въздушните удари”, допълни журналистът. Според експертът по сигурността Йордан Божилов атентатът е целенасочено срещу немски туристи.

Турция влезе в коалицията срещу „Ислямска държава”. От нейна територия се извършват полети на основните действащи държави. Важен е въпросът какво следва от тук – накъде ще се насочи политиката на Турция.

Надявам се, че това ще бъде червената линия, която ще обърне политиката на Турция директно срещу „Ислямска държава”, допълни експертът.

Според Елена Йончева целта е създаването на буферна зона в Сирия. Турция каза, че там ще бъдат изпратени бежанци. САЩ смятат, че тези бежанци ще бъдат превърнати в мишени. В Европа категорично се противопоставя само Меркел. Буферната зона е средство за премахване на Асад, коментира журналистът. Според нея в тази буферна зона ще бъдат разположени различни джихадистки организации, които ще действат срещу Асад.

Въпросът с буферната зона беше предрешен до голяма степен със свалянето на руския самолет, допълни Божилов. Ролята на Турция е ключова за решаване на въпроса с „Ислямска държава”, каза експертът по сигурността и допълни, че, ако Турция застане рязко срещу ИД, това ще има много голямо значение.

< Назад към всички новини
Регистрация
?