16 Декември 2015

Ни дума за оставка!

Велиана Христова

Като все питате за оставката ми, съсипвате и децата, и родителите, и учителите, никой вече не ще да вярва на образователното министерство, рече горкият министър Танев на журналистите. Хич не е така, г-н министър, вярваме ви, честен кръст като пред Разпятието. Е, намериха се някакви нечестивци вчера да нападат министъра, щото не знаел у нас да има Висше ислямско училище.

Ами, прав е. Този министър е длъжен да се грижи образователните закони да се спазват в държавата. А Законът за висшето образование, на който той е принципалът, какво казва? Казва, че за да е законно едно висше училище и да съществува, то трябва да бъде открито с решение на парламента след положителна оценка от акредитационната агенция.

Е, няма висше ислямско училище, което да е открито в унисон със закона. Преди години и ексминистър Даниел Вълчев се беше сблъскал със същия казус. И понеже според закона българското висше образование е светско, той тогава искаше университетите да правят богословски факултети, та възпитаниците им да имат право да стават учители. Щото духовници от религиозни училища в клас не могат да влизат. Ей затова на министър Танев трябва да се вярва.


Кой обаче вкара в Закона за вероизповеданията куп лобистки текстове, противоречащи на други закони? Според него МС открива духовни вузове! Поданиците на държавата разногледи станаха - кой закон е законният? И понеже в този за религиите дори не е записано на кого се вменява контролът над изпълнението му, ще слушате Танев.

Още повече, че наскоро управляващите в НС му пуснаха и един училищен закон, който изобщо не казва какво да се прави в училище. Оттук нататък само Танев ще казва кое е законно и кое не е. Образованието ще е такова, каквото министърът реши. Езикови гимназии, история в последните класове - забравете! Това е положението. Затова: ни дума за оставката му. Всичко съсипвате!     

Източник: Дума
 

< Назад към всички новини
Регистрация
?