20 Юли 2016

Нищо позитивно за турскaта икономика след метежа

Прогноза Нищо позитивно за турскaта икономика след метежа Очаква се отлив на инвеститори и туристи, турската лира ще поевтинее 18.07.2016

Турското правителство веднага се опита да успокои пазарите и инвеститорите след опита за военен преврат в страната. Турската централна банка обеща, че ще осигури неограничена ликвидност на кредиторите, а вицепремиерът на страната написа в Twitter, че няма причина за притеснения, съобщава Bloomberg.

Действията на турските власти обаче не са изненадващи, имайки предвид спецификата на турската икономика. От 2004 насам страната почти изцяло генерира дефицити по текущата сметка. Най-голям дял в текущата сметка има търговският баланс, като на практика стойността на турския износ далеч не успява да покрие стойността на турския внос:

Регистрираните дефицити по текущата сметка трябва да бъдат покривани от излишъци по финансовата сметка, които зависят най-вече от притоците на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ).

В това отношение последните 5 години бяха благоприятни за Турция, като от 2010 ПЧИ като процент от БВП бележат ръст:

Несигурната политическа обстановка в Турция обаче отблъсква чуждестранните инвеститори. През първите 5 месеца на 2016 в Турция са влезли чуждестранни инвестиции на обща стойност $15,8 млрд. Нетните преки инвестиции обаче достигат само $2,3 млрд., което представлява спад от 50% в сравнение със същия период на 2015. Остатъкът от чуждестранните парични потоци, влезли в страната, са т.нар. „горещи“ пари – инвестиции на финансовите пазари в страната в акции и облигации. Те лесно могат да бъдат изтеглени, тъй като основните фактори, от които зависи движението им, са възвращаемостта и рискът. Увеличаване на риска би имало негативен ефект, като Майкъл Хауъл, генерален директор на CrossBorder Capital каза, че тези потоци „неминуемо сега ще се обърнат, предизвиквайки напрежение на пазара“.

Всичко това поставя турската лира под натиск от поевтиняване – нещо, с което Турската централна банка нееднократно се е опитвала да се справи през последните години. Въпреки възстановяването на лирата спрямо еврото в началото на търговската сесия в понеделник, небето над турската икономика и валута не е безоблачно:

Ако турската лира действително поевтинее трайно след опита за военен преврат, това може да се отрази негативно на стандарта на живот в страната заради покачването на стойността на вносните продукти за местните граждани.

Имайки предвид слабия летен сезон в Турция до момента заради политическите проблеми с Русия и санкциите и забрани от руска страна, спад на доверието в политическата система и съответно срив на чуждестранните инвестиции е последното нещо, от което Турция се нуждае.

Източник: Bloombergtv.bg

< Назад към всички новини
Регистрация
?