02 Юли 2014

Новата тройна коалиция е на лице

Напускането на парламента от страна на депутатите от Атака отбелязва нов етап в дълбоката политическа криза в България.  Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и Атака, управляваща страната през последната година вече не съществува и бе заменена от нова.

Народното събрание изгуби всякаква легитимност и няма повече оправдания за съществуването си. Опитът за постигане на политическа стабилност с посредничеството на президентската институция, може да се окаже неуспешен, а датата за предсрочни избори на 5 октомври, плод на криви политически сметки.

Всеки ден живот на настоящия парламент подкопава допълнително крехките основи на демократичната ни система и делегитимира институциите. В европейските държави при криза на законодателната власт незабавно се пристъпва към произвеждане на избори. В България обаче кризата се приема като сигнал от страна на основните политически партии за узурпиране на властта.

Задкулисните консултации между публичните врагове БСП и ДПС от една страна и ГЕРБ от друга, за намиране на мек вариант за разпределяне на властта без участието на суверена няма как да бъде наречен по друг начин освен държавен преврат и смяна на демократичната система с олигархична.

Ние от „Република БГ“ призоваваме премиера Станишев-Местан-Борисов да излязат на светло пред обществото и да подадат оставката на правителството на Орешарски, оказало се безволев заложник на нелегитимни корпоративни интереси, действащи във вреда на българските граждани.

Смятаме за проява на изключителна безотговорност поведението на лидерите на новата Тройна коалиция между БСП, ДПС и ГЕРБ.

42-рото Народно събрание е изчерпало своята легитимност, то отдавна не представлява интересите на българските граждани. Всякакви сметки правени без прякото участие на народа няма да доведат до успокояване на напрежението и ще задълбочат политическата криза, в която страната се намира от поне година насам.

Напомняме, че нашата кауза е и ще продължи да бъде премахването на държавните субсидии за политическите партии, които с всичките си действия доказват, че са зависими не от финансирането от българските граждани чрез държавния бюджет, а от задкулисието, управляващо без правила и без санкция от народа.

Опомнянето на българския политически елит в тази извънредно тежка икономическа и политическа ситуация е крайно наложително! Не по-малко наложително е и критичното отношение на българските избиратели към безотговорните и безотчетни действия на своите политически представители.

Очевидно е необходимо вливането на свежа кръв в националната политика. Необходимо е навлизането в управлението на подготвени, решителни и компетентни хора, с изострено чувство за справедливост и високи морални изисквания първо към самите себе си, а след това и към обществото.

Убедени сме, че „Република БГ“ има реален потенциал да изведе България от тази криза на доверието в политиката, в демокрацията и в демократичните институции.

Убедени сме, че професионализмът ни и личните ни качества могат да бъдат от полза за родината ни! Убедени сме, че на България е нужен национален консенсус не само за излизане от кризата, но и за реализацията на големия потенциал, който имаме като общество.

Убедени сме, че България се нуждае от спасение, а не от спасители!

< Назад към всички новини
Регистрация
?