16 Септември 2013

Отворено писмо до г-н Сергей Станишев

Уважаеми, г-н Станишев, 

Преди няколко дни на пресконференция заявихте, че „зад съпротивата срещу работата на правителството” прозират много интереси „на политически партии, които не влязоха в парламента, нови партии”. И доста безотговорно обявихте кого визирате: „Не е тайна, че президентът подкрепя Реформаторския блок и редица нови проекти, в това число проекта на Саша Безуханова, говори се за партия „Република”, но това е все един и същи политико-медийно-икономически кръг.”

С други думи критикувахте негативните позиции към работата на правителството на Пламен Орешарски на непредставените в парламента партии, сред които и „Република БГ” (неправилно назована само като „Република“).

В изказването Ви необосновано, фриволно и клиширано се твърди, че партия  „Република БГ” е част от политико-медийно-икономически антиправителствен кръг. Но това твърдение категорично не отговоря на истината! В ръководството на ПП „Република БГ” буди истинско недоумение как, без каквито и да е доказателства, политически лидер с претенции за европейско политическо поведение, си позволява да окачествява напълно независима и новоучредена партия като част от друг неперсонифициран общественонеприемлив субект. Този неубедителен опит за алюзия, че „Република БГ” е част от олигархичен кръг, може напълно да бъде възприет като евтина махленска клюка, като злословие, целящо да злепостави потенциално силен политически опонент.

Учудващо е как Вие, г-н Станишев, който лично сте жертва на достатъчно злонамерени (понякога нездраво любопитни) твърдения по Ваш адрес, си позволявате подобно говорене срещу друг участник в обществения живот. Бихме искали да отбележим, че „Република БГ” категорично не е формирала мнението си за Вас въз основа на написаното в жълтата преса, което обикновено е формулирано по модела, използван и от Вас - „говори се”. Ще си позволим да Ви препоръчаме, преди да правите изявления за ПП „Република БГ”, да проверите информацията си. Сигурни сме, че откакто БСП е на власт, тя отново е овладяла всички възможни лостове и механизми за проверка, и препоръката ни няма да ви затрудни.

Тук е мястото да Ви обърнем внимание, че „Република БГ” е новоучредена партия, чиито инициатори досега не са членували в политически формации, не са били в управлението на държавата, нито са замесвани, в каквито и да е обществени скандали, и в този смисъл не са част, от какъвто и да е „приятелски“ кръг.  До момента с „Република БГ” не е търсен и не е осъществяван какъвто и да е контакт от страна на президента Росен Плевнелиев, на партиите от Реформаторския блок, или на някоя от другите, посочени от Вас, формации. Нещо повече – членовете на ръководството на „Република БГ” дори не се познават с представителите на тези политически субекти.

На следващо място, с оглед на факта, че „Република БГ” е нова партия, учредена на 7 юли 2013 г., няма как същата да е участвала и в назначаването за министри на господата Симеон Дянков и Трайчо Трайков през 2009 г., както се опитахте да внушите на същата пресконференция от 10 септември т.г.  А тези факти недвусмислено доказват, че твърдението Ви как „Република БГ” е част от политико-медийно-икономически кръг, не може да отговоря на истината.

В тази връзка „Република БГ” се противопоставя и на казаното от Вас, че партията ни е част от организирана и ожесточена съпротива срещу правителството. Обстоятелството, че една новоучредана политическа формация е формирала критика срещу управлението на страната, е израз на политическия плурализъм, залегнал в конституцията, а не на съпротива.

Позволяваме си да Ви обърнем внимание, г-н Станишев, че историческата обремененост на ръководената от Вас партия с въоръжени мероприятия преди 9 септември 1944 г., не оправдава квалифицирането на критиката на „Република БГ” срещу политиката на правителството като „съпротива”, а още по-малко като „ожесточена”. Няма как тази критика да бъде и организирана, при условие, че партията не е част от каквато и да е коалиция, съюз, блок и пр., а и не разполага с влияние върху медиите, с каквото правителственото мнозинство без проблем може да се похвали.

В своето изказване Вие настоявате още, че зад т.нар. съпротива стоят интереси. Следва да е ясно, че единственият интерес на „Република БГ” е институциите да работят само в полза на гражданите, да бъде възстановен държавническият подход в политиката, да се възроди справедливостта в обществените отношения. Водена точно от този интерес, винаги когато се налага, „Република БГ” ще излиза с конструктивна критика срещу правителството, поемайки риска да бъде набедена дори в „съпротива”.

И тъй като партия „Република БГ” възнамерява да бъде активен участник в политическия живот на страната, а и от гледна точка на етиката, призоваваме Ви, г-н Статишев, в бъдеще да ни назовавате с  пълното ни и официално наименование, а именно „Република БГ“. Въпрос на политическа култура, все пак.

 

София, 16 септември 2013 г.

                                                                        Ръководство на ПП „Република БГ”

< Назад към всички новини
Регистрация
?