10 Май 2016

Република за еднократна употреба

 
Политологът Огнян Минчев поиска колегата му Евгений Дайнов да оттегли подписа си от апела "За републиката", след като във "Фейсбук" се появи негова снимка със Сергей Станишев от рождения ден на бившия премиер. Ако Дайнов не оттегли подписа си, Минчев ще се откаже от своя.

Дайнов е в приятелска поза с един от основните политически прислужници на българската олигархия, а "проблемът е че моят подпис е провокирал и други хора да се присъединят към апела", написа Минчев във "Фейсбук".

Професорите Евгений Дайнов, Огнян Минчев, Александър Кьосев и Антоний Тодоров излязоха на 3 март с апела "За републиката". Идеята, подета от Дайнов, беше да се стимулират гражданите да оказват натиск за реформи и за ограничаване на сенчестата власт.

След Огнян Минчев и Александър Кьосев поиска публично обяснение от Евгений Дайнов. Техните мнения във "Фейсбук" са споделени от мнозина, подкрепили апела.


Мнението на Огнян Минчев:

"Когато на 3 март подписах апела "За Републиката" (който някои патетично наричат "манифест") присъединих гласа си към едно предупреждение, че организираната олигархична престъпност продължава да контролира икономиката и държавата. Това не е нито изненада, нито откровение - това е истина, известна на всички. Но в едно общество на граждани е належащо важните истини не само да се повтарят, а да мобилизират подкрепа за промяна към добро. Затова подписах "За Републиката" - за да подкрепя една гражданска петиция към промяна. За съжаление, днес видях тази снимка на колегата ми Евгений Дайнов в приятелска поза с един от основните политически прислужници на българската олигархия. Не съм привърженик на максимата "Не ме гледай какво правя, гледай ме какво говоря". Напълно е възможно снимката на Дайнов с високопоставения рожденик да е чисто светска гримаса. Тя обаче създава недопустим намек за задкулисие. Най-малкото - вече широко се интерпретира в тази посока. Не се чувствам комфортно да размишлявам на глас "За Републиката" в подобна среда. Проблемът е, че моят подпис е провокирал и други хора да се присъединят към апела "За Републиката". Бих предложил на Евгений Дайнов да оттегли подписа си под този апел. Ако той не го направи в следващите 24 часа - подписът си ще оттегля аз."

Александър Кьосев:


"Аз също съм смаян от тази снимка. Не съм привърженик на ултиматуми, но смятам, че Евгени Дайнов ни дължи публично обяснение. Този човек - Станишев - предложи Пеевски, той наричаше протестиращите вандали, твърдеше че масовият протест е сценарий, намекваше, че сме платени и пр. И това са най-малките му грехове. Той поддържаше модела ‪#КОЙ‬, срещу който е манифеста "За републиката".
Така че какво значи тази интимност?"

Евгений Дайнов каза пред "Дневник", че Огнян Минчев и Александър Кьосев не са говорили с него, че не е чел написаното от тях във "Фейсбук" и ще помисли как да реагира.

Присъствали на рождения ден на Станишев казаха, че тържеството е било така организирано, че всички гости е трябвало да се снимат с юбиляра.

Източник: Дневник

< Назад към всички новини
Регистрация
?