30 Ноември 2015

Омбудсманът на РБ обяви война на Топлофикация

Мая Манолова

Започва битка срещу топлофикационните дружества в страната и некоректното им отношение към многобройните клиенти. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова в Пловдив, където беше на посещение по покана на студенти от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.

По думите й, маниерът да бъдат съдебно преследвани хора и да им се завеждат непрекъснато дела за неплатени сметки не е най-добрият начин за работа с клиентите. Тя изрази своите впечатления до този момент, че топлофикационните дружества в страната умишлено не събират целите задължения от абонати и винаги остава някаква сума, за да се започне ново изпълнително дело, което трупа върху гражданите съдебни разноски и адвокатски хонорари.
 
Според нея цари пълно безобразие в отношенията между топлофикационните дружества и техните клиенти. На въпрос дали битката с монополите и топлофикационните дружества може да бъде спечелена Манолова отговори, че не е човек, който ще участва в сражение само заради участието. Според Мая Манолова хората трябва да бъдат защитени, защото са прави.

Мая Манолова заяви, че работата на институцията „Омбудсман” се изнася на терен. По думите й, начинът на действие на институцията е променен, като не се чака хората да пристигнат в София, а се отива на място. Тя уточни, че в момента в институцията има 1000 висящи жалби, като посочи, че на ден пишат по 50 души, а други 20 идват лично при омбудсмана.

Според Манолова сред хората има нагласа, че омбудсманът е последна спирка, последна надежда на гражданите и, че реално той няма правомощия да помогне, но тя отбеляза, че институцията има огромни правомощия, които просто трябва да се изразят с действия.

Манолова обясни, че омбудсманът може да предлага промени в закони и съобщи, че е представила становище по новия бюджет на НЗОК и в понеделник ще го защитава в парламента.

Източник: Фрогнюз
< Назад към всички новини
Регистрация
?