15 Декември 2014

Основа на всяка реформа и промяна са човешките права

Ние от ПП „Република БГ” сме категорични, че управляващите политически формации, техните корпоративни кръгове и услужливи медии за пореден път подменят дневния ред на обществото.

През последните 25 години същинския дневен ред на българското общество неизменно се измества от важните за държавата проблеми към дребнотемие. Вместо да решават проблеми, свързани с необходимите същностни реформи в социалната и икономическата сфера, в момента политици, медии и „експерти” са впрегнати да обсъждат публично отделни назначения в държавните институции, да изчисляват математическия сбор на депутатската подкрепа за правителството и т.н.

И днес, както и вчера, управленските елити отлагат във времето същностни дебати за посоката, в която трябва да се развива обществения, политическия и икономическия живот на страната.

Ние от ПП „Република БГ” сме убедени, че, за да постигне растеж и просперитет, България има остра нужда от смяна на политическия модел и промени в Конституцията, от изграждане на истинска държавност, работещи в обществен интерес институции и компетентна администрация.

Ние от ПП„Република БГ“ сме убедени, че на България и българското общество са нужни управленски елити, съставени не просто от политици, а от истински държавници, способни да проведат дълбоки реформи в икономиката, социалната сфера, образованието, здравеопазването, съдебната система, правоохранителните органи и сферата на сигурността, за да постигнем истински ръст, съизмерим с развитите европейски държави.

Ние от ПП „Република БГ“ сме убедени, че в центъра на всяка реформа трябва да стои достойнството на българските граждани, правото им на добро управление и гарантирането на изконните човешки права. Всяка реформа, трябва да започва и да приключва с гарантирането на правата на българските граждани.

Ние от ПП „Република БГ“ сме убедени, че днес българската държавата е абдикирала от гарантирането на правата на гражданите, нещо повече тя самата ги нарушава. Следователно, никоя институционална промяна и секторна реформа не могат да бъдат извършени без усилията на гражданите, насочени основно в осъществяване на ефективен граждански контрол над институциите.

Къде сме ние, според статистиката на Европейския съд за правата на човека за 47 държави от Европейската общност:

  • Все по-често българските граждани с нарушени права от различни държавни институции или отчаяни от българската правосъдна система търсят правата си в Европейския съд за правата на човека.
  • През 2012 г. България е била осъдена за 58 нарушения, а през 2013 г. - за 25, което я нарежда в челната десетка на нарушители на човешки права.
  • За 2013 г. България е била оправдана само по едно дело.
  • Вече 10 години България неизменно присъства сред първите десет държави, нарушаващи правата на човека, което показва, че срамното й класиране не се дължи на случайни фактори.
  • В класацията на „рецидивистите” на Съда в Страсбург България е пред държави със значително по-многобройно население, като Германия, Полша, Испания, Великобритания. Този факт означава, че държавните институции у нас все по-често си позволяват да газят човешките права в последните години.
  • В сравнение с останалите в непрестижната десетка България е безспорен лидер за всички времена, въпреки че признаваме юрисдикцията на европейския съд едва от 1992 г. Според статистиката средно за 1 млн. жители, България има 68 осъдителни присъди.
  • Българската държава трайно надвишава с около три пъти средният дял на висящите дела – тенденция, която е сигурна предпоставка, че ще се задържим в челото на негативната класация.

Един от последните примери за това как българските граждани страдат от бездействието на институциите, е Георги Шушутев – мъжът, който съди България в Страсбург заради липсата на единни стандарти при взимането и отчитането на кръвни проби. В неговият случай грешните разултати, които получава от лаборатория в Пловдив, едва не го вкарват в операционната за трансплантация на черен дроб. Шушутев  губи дело в България и е осъден да плати 4160 лв. за хонорари на адвокатите на лабораторията.

Заради такива примери българските граждани търсят правата си в независимия и справедлив Европейския съд за правата на човека.

Ние от ПП „Република БГ“ сме убедени, че данните за 2014 г. няма да се различават съществено от тези за 2013 г. Основание за това ни дават „напредъка” на реформите в държавните институции и очаквания негативен доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка за напредъка на реформите в съдебната система на България.

Позорната за България статистика категорично доказва, че българските управленски елити са неспособни да създадат институции, законодателство и добри управленски практики, които да гарантират ефикасна защита на човешките права.

ПП „Република БГ” се обявява категорично за скъсване с олигархичния модел на държавно управление, с неефективно функциониращите институции, с формалното разделение на властите, с корумпираната политическа и съдебна система, защото зад тези наглед „общи” теми стоят милиони засегнати човешки съдби. За да тръгне по нов път, България има нужда от истински, а не задкулисен политически плурализъм, от парламентарна, а не фасадна демокрация, от върховенство на закона и гарантиране на човешките права.

Ние от ПП „Република БГ” поставяме човека в центъра на своята дейност. Време е всички ние, гражданите на България, да принудим и държавата да го направи!

< Назад към всички новини
Регистрация
?