13 Юли 2016

"Плевнелиев, Ненчев и Митов застрашават сигурността ни

 

Независимият депутат Велизар Енчев внесе в НС проект за декларация на 43-то НС за срещата на върха на НАТО във Варшава. В нея той предлага на народните представители да одобрят становището, че срещата на НАТО във Варшава има негативни последици за българската страна, както и да отхвърлят позициите на военния министър Николай Ненчев и президента Росен Плевнелиев. 

 

Преди срещата „НАТО-Русия" и срещата на военните министри от НАТО, планирана за октомври т.г., Народното събрание ще изготви национална позиция, в която ще декларираме отказ от враждебни действия срещу Руската федерация, посочва още Велизар Енчев в проектодекларацията. 

Поведението на българската делегация на срещата на върха на НАТО във Варшава налага законодателният орган в Република България да реагира на поведението на президента, министъра на отбраната и министъра на външните работи, които със своите публични изявления и поети ангажименти нарушават Конституцията и застрашават националната сигурност на страната, отбелязва депутатът в мотивите си.

Ето пълния текст: 

Водено от желанието Република България да бъде фактор за мира и стабилността на Балканите и в Черно море, както и от необходимостта от намаляване на военното напрежение между НАТО и Руската федерация, Народното събрание смята, че главната заплаха за световната сигурност е международният тероризъм, незаконната миграция и милитаризацията.

Във Варшава бе взето решение в Полша, Литва, Латвия и Естония да бъдат разположени постоянно четири многонационални батальона. С този акт НАТО засилва напрежението по източните си граници, тъй като руската страна ще предприеме ответни военни мерки, което води до опасна ескалация на конфронтацията.

Срещата на НАТО във Варшава има негативни последици за българската страна, чиято делегация в полската столица пое ангажименти, поставящи България в редицата на „ястребите" във военния пакт.

Военният министър Николай Ненчев обяви, че България ще участва в многонационална бригада в Румъния с контингент до 400 военни. Още по-тревожно е заявеното от него намерение страната ни да приеме до 5000 войници и техника на американска бронетанкова бригада.

В разрез с изразената позиция на народните представители в Комисията по отбрана на Народното събрание, президентът Росен Плевнелиев поиска засилено присъствие на НАТО в Черноморския регион.

Народното събрание отхвърля позицията на военния министър, според когото не е необходима парламентарна санкция както за изпращането на български батальон в Румъния, така и за приемането на 5000 американски военни, като настоява министър Ненчев да спазва Конституцията, в която е записано, че България е република с парламентарно управление.

Народните представители порицават милитаристичната позиция на държавния глава и смятат, че неговото поведение във Варшава е във вреда на българските национални интереси.

Преди срещата „НАТО-Русия" и срещата на военните министри от НАТО, планирана за октомври т.г., Народното събрание ще изготви национална позиция, в която ще декларираме отказ от враждебни действия срещу Руската федерация.

Народното събрание настоява премиерът Бойко Борисов да отстрани от кабинета военния министър Николай Ненчев, който със своите антиконституционни действия представлява заплаха за националната сигурност на страната.

Мотиви към проекта за декларация на Народното събрание за срещата на върха на НАТО във Варшава:

 

Поведението на българската делегация на срещата на върха на НАТО във Варшава налага законодателният орган в Република България да реагира на поведението на президента, министъра на отбраната и министъра на външните работи, които със своите публични изявления и поети ангажименти нарушават Конституцията и застрашават националната сигурност на страната.

 

Народното събрание е в правото си да има последната дума както за изпращането на български батальон в стационарна военна база в Румъния, така и за приемането на наша територия на американски бронетанкова бригада.

 

Намерението на военния министър да оспори тази конституционна норма е основателен повод за неговата оставка.

 

Оставането му в кабинета на Бойко Борисов ще означава, че премиерът е солидарен с антиконституционното поведение на своя министър на отбраната и всъщност министър Ненчев е само проводник на политиката на българския премиер.

Източник: Гласове

< Назад към всички новини
Регистрация
?