05 Юли 2016

Плевнелиев: Пазете се от популисти и националисти, не виждам бъдещето

Народът знае за трагедията, която сполетя мен и семейството ми. Радвам се, че взех сам решение да не се кандидатирам за президент. Направих го по най-честният начин. Дадох възможност на политическите партии да излязат със своята кандидатура. Това каза президентът Росен Плевнелиев по НТВ. Ето какво още сподели той:


Плевнелиев: Пазете се от популисти и националисти, не виждам бъдещето ни по казакските степи
Росен Плевнелиев


Дълго време мислех . сега от хоризонта на времето съм още по-доволен. Дадох път на следващият президент да е още по-продуктивен. Нося тази тежест с удоволствие, уточни той за работата си в момента.

На въпрос дали ми у липсвала първа дама Плевнелиев сподели: Всички държавни глави около мен се променят. Светът се променя, в дипломацията се променя. По-малко протокол, повече работа. Кандидатите за президент са няколко на брой. Моята кандидатура също я обявиха в последния момент. Имаше дълги консултации, преговори. Предполагам, че и сега е същото-тежки разговори преди финалната права.

Не бива да се крие и да се замита проблемът за корупцията. Докладът на ЦИД е категоричен и той трябва да се анализира много внимателно от българските политици. Докладът е тежък. Трябва действия. В доклада се измерва време от 20 години насам. При Орешарски има пик в усещането за корупция. После спада, но не е достатъчно. В някои направления има прогрес- борбата с контрабанда на цигари, наркотици. В някои направления прогрес няма-корупция в държавната администрация. Трябва пълна прозрачност, когато се управляват парите на народа. Това зависи от доброто желание на всеки.

Бяха налети милиарди в проекта „Белене“. Ние разбираме, че тези милиарди са наливани без договор. Така ли трябва да се действа?! Трябва договор, трябва да се знае кой носи отговорност. Искам президентът Георги Първанов да обясни за „Големия шлем“.
 
Да разберем каква е неговата позиция по украинската криза. Аз не се крия и говоря. Крайно време е да излязат да говорят и да обяснят. Държавата е на прав път, но можем да бъдем много по-решителни. Да се подходи държавнически и да се обясни на народа кое как се е случило. Така оттук нататък ще действаме по различен начин.

За мен е ясно едно, аз съм държавен глава, но и инженер. Трябва да видиш какъв е проблема. Не виждам бъдещето на България по казакските степи. Не това е нашата посока. Ние сме европейци, не сме в степите.
 
До последния ден ще работя на високи обороти, но и ще кажа, ще продължавам да бъда посветен на демокрацията и на европейското бъдеще за България. Нямаме конфликти с премиера Бойко Борисов. Много често сме били на различни позиции, но ние сме добри приятели. Когато тези позиции са добре обосновани, няма врагове. Така е в демокрацията. Така действаме и с министър- председателя.

Европа и Великобритания ще изгуби много от Брекзита. Колко оставки подадоха политическите лидери. Какво предателство! Пазете се от националисти и популисти. Нито един проект не е спечелил във времето.
 
Лесно ще ги познаете те са били и вляво и в дясно. Използват всяка ситуация. Тези хора са много в българската политика. Ние ги видяхме във всички демократични държави. За въпроса за флотилията не сме били на различни позиции с Борисов. С него работя прекрасно.
 
Бележка на редактора

Един завет, както се пее. Който вече отдавна няма значение. А за семейната трагедия, на Плевнелиев, нашите искрени съболезнование.Хора, българи преди всичко.
Но политическото мотане и демагогия си е за сметка на всеки, които ги упражнява.
При това на наша издръжка. Българска, не друга. На всички които искат да имат президент, а не ....лукова глава. Нищо лично, и пардон.

Прочее нашият който няма да се кандатира вече за втори мандат, отдавна си е засадил арпаджика през девет земи в десета. Дано му излязат спатиите...

< Назад към всички новини
Регистрация
?