16 Май 2016

Посланик Балтаджи за Фрог: Песента на Джамала е болка на цяла Украйна

 

|16.05.2016
Посланик Балтаджи за Фрог: Песента на Джамала е болка на цяла Украйна
Никола Балтаджи

Песента на Джамала е лична болка, болка на кримските татари, болка на цяла Украйна. Тя е част от нашето самосъзнание. Затова сме благодарни на Европа, че обърна внимание на Крим, на кримско-татарския народ и незаконната окупация на Крим от Русия. Песента „1944” има и своите безспорни художествени качества. Това каза за Фрог посланикът на Украйна в България Никола Балтаджи.


Това бе едно достойно представяне на Украйна на Евровизия. Джамала е гордост на Украйна. А иначе за гласуването – колкото хора, толкова и мнения. При демокрацията всеки оценява резултатите по своему. Но имаме един факт и една реалност – Европа подкрепи Джамала и нейната чудесна песен, коментира избора на песента „1944” за победител украинският посланик. Той допълни, че на този конкурс не винаги се отчита  нивото на изпълнение и професионалните качества на изпълнението, че понякога гласуването е на регионален принцип, с отчитането на други критерии и фактори.

Но песента на Джамала е изключително актуална, написана е от самата изпълнителка. Темата на песента е нейна лична драма, на нейното семейство, което фактически е свързано със съдбата на стотици хиляди кримски татари, каза посланик Балтаджи. Той припомни, че през 1944 г., само за три дни, от Крим са прокудени над 180 000 татари от Сталинския режим.

Това, което сега прави Русия спрямо украинските татари, е продължение на тази линия на Сталин. Погазват се правата на кримско-татарския народ. Забраниха меджлиса. И това се извършва на  родната им земя, отбеляза посланик Балтаджи.

За мен, като посланик на Украйна в България, е приятно да констатирам, че на Евровизия Европа обърна внимание  на кримско- татарския народ, чрез страхотното изпълнение на Джамала, каза още той.
 
Източник: Фрогнюз
< Назад към всички новини
Регистрация
?