05 Декември 2015

Посланик Сюлейман Гьокче: Няма да се извиним на Русия за СУ-24

Сюлейман Гьокче

Нямаме никакво намерение да поднасяме извинение на когото и да било. Това е ясно”. Това заяви турският посланик у нас Сюлейман Гьокче пред bTV. за инцидента със сваления от турски изтребител руски СУ-24.

Наистина съжаляваме за това, че се случи така. Важното е, че този инцидент можеше да бъде избегнат, да не се случи, и то много лесно, като се направи добра комуникация и се покаже, че има добри намерения, добави той.

Посланикът коментира и твърденията на Москва, че турският президент Реджеп Ердоган е замесен в търговия с петрол с „Ислямска държава”. Той ги нарече

„Заблуда и изместване на фокуса”- тава бе коментарът на Гьокче на обвиненията,че сина на турлския президент резжеп Ердоган търгува с петрол с главатари на Ислямска държава. „Направено е с намерение манипулация. Абсолютно невярно е това. За съжаление много сме свикнали с тези упражнения по ПР от времето на Студената война”, коментира той.
 
Гоькче цитира официални американски източници, които са разследвали кой търгува с терористичната групировка. Според тях, лицата, които са посочени като лоши, са свързани с режима в Дамаск. „Кой подкрепя режима в Дамаск? Не е Турция, това е очевидно”, каза той.

Ако го бяхме замислили против Русия, Турция щеше да участва в санкциите на ЕС срещу Русия след това, което се случи в Украйна, подчерта Гьокче. „Не сме ние тези, които нарочно ескалират напрежението. Ние сме за намаляване на напрежението”, добави той.
 
Източник: Фрогнюз
< Назад към всички новини
Регистрация
?