10 Март 2014

Позиция на ПП „Република БГ“ за Украйна

След редица противоречиви изявления в публичното пространство министър-председателят Пламен Орешарски най-сетне изрази смътно становище в подкрепа териториалната цялост на Украйна. Минути преди  извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел и месеци след началото на кризата все пак има някаква, макар и не дотам ясна  позиция от българското правителство  по отношение на един изключително важен геополитически въпрос. Съвпадение или не, това се случи само ден след като външният министър Кристиян Вигенин бе порицан и обвинен в „солова акция” от част от  управляващото мнозинство за твърдата му подкрепа по отношение на новите украински лидери. Редица червени депутати изразиха становище, че поради монополизма на Русия на енергийния пазар и нашите произтичащи от това зависимости, българската страна не бива да се меси в спора,  тъй като отношението към нея „би могло да се усложни” , а  приемането на твърда позиция вероятно ще  има „последствия за България”.

Очевидно е, че продължаващата месеци наред криза в Украйна и развитието й в последните седмици не може да намери еднозначна оценка  дори в лицето на  най-отявлените геополитически коментатори. Намесата на интереси от различен вид правят обстановката изключително сложна за едностранчиво разбиране на ситуацията и категорична теоретична дисекция на проблема. От една гледна точка, кризата в Украйна  би могла да бъде определена като еманация на  имперските амбиции от страна на Русия  и авторитарна проява на чувство за малоценност. В публичното пространство битуват основателни подозрения, че  руското правителство предпочита трайно разделена и дестабилизирана Украйна, отколкото стабилна, но прозападна. От друга страна, наличието на центробежни сили в една отдавна усложнена етническа и геополитическа среда, както и влиянието на  интереси от различно международно естество не позволяват поставянето на еднозначни диагнози и етикети. Когато говорим за чуждо влияние е задължително, наред с Русия да споменем и несъобразените действия на другата заинтересована голяма държава – САЩ, която водена от своите икономически мотиви се намесва във вътрешнополитическите дела на една суверенна държава и за пореден път взима участие в конфликт със сложни исторически обременености. Подобно поведение, няма как да съобрази сложните геополитически и икономически последици за раздвоената Украйна и може да се окаже игра с огъня, която САЩ не за първи път си позволяват.

Отвъд неоспоримата сложност на ситуацията и съществуващите рискове от упреци за пристрастие, ние от  ПП „Република БГ“ държим да стане ясно, че на първо място се обявяваме за твърдо изразяване на позиции от страна на правителството по всички геополитически въпроси и такива с национално и наднационално значение, които пряко или косвено  касаят интересите на България и подкрепят демократичните ценности в световен мащаб. Уклончиви коментари, които се стремят да се лансират между всички засегнати страни, не работят в подкрепа на силна политическа воля и пълноправно партньорство на геополитическата карта, към което страната ни трябва да се стреми.

Именно с оглед на това  ПП „Република БГ“ изразява  подкрепата си за всички демократични процеси, протичащи в Украйна като  принадлежаща към европейското  семейство държава, както  и за решаване на съществуващите конфликти изцяло и само с дипломатични средства. Заставаме категорично зад принципите за ненамеса в политиката на една суверенна страна и всеобщото признаване правото на народа й да се самоопределя като етнос  и като част от териториалната цялост на определени държавни граници.

В качеството си на представители на народ, изконно принадлежащ към  европейската  общност категорично  се обявяваме в защита на свободата, демокрацията и всички общочовешки ценности, представляващи неразделна част от  съвременните развити общества. 

< Назад към всички новини
Регистрация
?