20 Март 2014

Позиция на ПП „Република БГ“ срещу застрояването на Карадере

Правителствената информационна служба съобщи, че управляващите подкрепят проекта за изграждане на курортен комплекс на Карадере. В сряда Министерският съвет одобри меморандум с конретно дружество, чийто собственик е офшорна компания. Ние от „Република БГ“ сме категорични, че това действие нарушава редица нормативни актове. Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" и в защитена зона "Плаж Шкорпиловци". По изключително тенденциозен и неправомерен начин, властимащите дадоха зелена светлина за застрояването на един от малкото останали девствени плажове и то със жилищна площ, която многократно надхвърля капацитета на територията. Благодарение на меморандума, ще се осигури бърз и безвъзпрепятстван строеж и то с апетитни финансови облекчения в полза на инвеститора.

„Република БГ“ осъжда настоящите действия на БСП, които са в разрез с предизборните им обещания. Преди да дойде на власт, левицата поддържаше позиция срещу застрояването на Черноморието, а  миналата година червените депутати внесоха проект за мораториум, забраняващ строежите край морето. През последните дни от медиите изплува името на арх. Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев, за който се твърди, че стои зад проекта. В такъв случай, става очевидно, че родствените връзки в настоящия парламент, както и частните финансовоикономически изгоди, се оказват над предизборните обещания и над интересите на народа.

Точно това е и причината, България отново да излезе на протест. Гражданите на София, Пловдив и Варна напълниха площадите с едно единствено послание, чийто рефрен, за съжаление, се повтаря вече години наред: „Искаме да остане природа в България!“. Ние от ПП „Република БГ“ се питаме, толкова ли е трудно на управляващите, а и на предходните управляващи, да разберат, че протестиращите не са шепа маргинализирани екоактивисти, както обичат да ги наричат, а са майки и деца, младежи и бизнесмени, хора от всякакви прослойки на обществото, които имат силно развито чувство на етика и естетика, що се отнася до родната си земя. Ако България се радваше на некорумпирани политици и държавни чиновници, ако съдебната система работеше, както трябва и ако беше останал поне малко морал в морето от финансови злоупотреби и лобистки закони, нямаше да се налага за пореден път, гражданите да се противопоставят на политиците.

ПП „Република БГ“ би искала да припомни на правителството, че когато една територия е защитена, тя не трябва да бъде такава от ден до пладне. Бихме искали да припомним и че обещания се дават, за да се спазват, а не над тях да надделяват икономически и тяснопартийни интереси, които се опитват да се прикрият зад популистки действия като отнемане лиценза на ЕРП-тата и други еднодневни заблуди.

Ние сме категорични, че когато управляващите сами нарушават законите и допринасят за тоталното разграбване на българската земя, народът е на ход, а той никога не губи в битки. Настояваме за запазването на местността Карадере в настоящия й вид, както и за това правилата на европейското право и „Натура 2000“ да важат еднакво за всички инвеститори, без да се облагодетелстват кръгове близки до властта. Крайната цел е природосъобразен туризъм и дългосрочен план за устойчиво развитие, които ще донесат много повече икономически ползи за страната и нейното население.

< Назад към всички новини
Регистрация
?