23 Септември 2013

Позиция на ПП „Република БГ” за цифровизацията

Един милион души могат да останат без ефирна телевизия след 30 септември т.г., призна шефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков днес.

Причината – хиляди граждани от малките населени места алармират за проблеми с телевизионния сигнал. При това сигналите валят от години, но г-н Божков призна за проблема едва преди седмица. Опасността е, че без сигнал ще останат хората в селата, планинските и граничните райони, ако нямат договор с кабелен или сателитен оператор. Дори закупуването на декодер не решава проблема в тези населени места, защото антените просто няма да излъчват сигнал до там.

За ПП „Република БГ” най-големият проблем е, че държавата няма никаква представа каква е реалната картина на покритието на тв сигнала в тези места. Нито една компетентна институция няма истинска представа какво се случва, камо ли да планира мерки за спешно и компетентно справяне със ситуацията. А тя е наистина тревожна – до седмица телевизорите в малките населени места просто ще „угаснат”.

Още по-големият абсурд е, че шефът на КРС Веселин Божков твърди, че от две години „алармира” за проблема, сякаш не той е представителят на държавата, който е трябвало да алармира навреме за ситуацията, както и да предложи компетентно решение. А това, на което държи сега е, да не се отлага цифровизацията, а трудностите да се отразяват на принципа „проба-грешка”. Това, че хората ще бъдат лишени от конституционно гарантираното им право на достъп до информация, очевидно не вълнува г-н Божков.

 ПП „Република БГ” категорично се противопоставя на подобно безотговорно поведение, което ще лиши от най-важния източник на информация стотици хиляди граждани в цялата страна. Първата и основна причина да се стигне до тази ситуация е монополизацията на сектора. На второ място – слабата държава, която категорично не защитава интересите на своите граждани. И на трето място – безхаберието на онези нейни представители, които от години знаят за проблема, но не са предприели никакви мерки за решаването му.

 ПП „Република БГ” пита още: за какво бяха похарчени 17,5 млн. лева, предвидени за реклама на цифровизацията? Защо, след като една толкова масирана и ефектна, но практически неуспешна кампания, не успя дори да научи хората откъде и как да свързват декодерите с домашните си телевизори, парите не бяха пренасочени за решаване на нововъзникналите проблеми, които са далеч по съществени.

 За нас поредният скандал в държавата, който засяга стотици хиляди обикновени граждани, е още едно доказателство за неефективността на управлението, както и за бездействието на недемократичната опозиция.

 Именно поради тази причина група съмишленици създаде проекта „Република БГ”, като политическа партия, която да стане инструмент за реално решаване не само на тези, но и на всички подобни несправедливости в държавата, които изкарват гражданите на улицата.

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?