19 Юни 2016

Премиерът: ДАНС следи автори, които пишат срещу България

Българското правителство се надява Руската федерация, както и всяка друга външна на ЕС страна, да бъде предсказуем и надежден партньор, зачитащ принципите на за върховенство на закона и запазване териториалната цялост на държавите. В този смисъл, заедно с другите държави-членки на ЕС, ние сме декларирали желание да развиваме отношения, основани на диалога и конструктивното сътрудничество, но в тези отношения защитата на националната ни сигурност и достойнство винаги ще бъдат поставяни на първо място", посочва премиерът Бойко Борисов в писмен отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ Методи Андреев.  

 

Поводът е питане, с което народният представител настоява Държавна агенция „Национална сигурност" да наложи забрана на руски автор да посещава България заради негова критична статия.

На 9 октомври 2015 г. в сайта „Политнавигатор" руският социолог Сергей Баранов публикува статията „Завръщането на Русия на Балканите чрез Новорусия и Молдова", в която призовава Русия да предприеме действия по промяна на политическата и икономическата система в държави от Източна Европа, в които е изгубила влияние. 

„Авторът представя в негативен план геополитическата ориентация на България, като развива теза за възможно оказване на влияние и дестабилизиране на обстановката в страната с цел преориентиране на политиката й в съответствие с руските интереси", се посочва в подписания от премиера писмен отговор.

След ретроспекцията, Борисов преминава и към конкретния отговор на въпроса - дали ще разпореди на ДАНС да предприеме мерки, включително забрана за влизането на руския автор у нас.

След като цитира текстовете от Закона за ДАНС и от Закона за чужденците, които се отнасят до действия застрашаващи националната сигурност и които биха били мотив за забрана за влизане в България на руския гражданин, министър-председателят уточнява, че „според ДАНС към момента тезите на Сергей Баранов не генерират рискове и заплахи за средата за сигурност и не са налице данни да създават реални предпоставки за дестабилизация на страната".

Като подчертава, че се касае за еднократен акт на изразяване на лично мнение, Бойко Борисов посочва още:

„Случаят обаче, е обект на наблюдение от страна на ДАНС и при постъпването на нова информация за действия на този автор или за публикации на други автори, които биха дали основание за извода, че е налице системност и целенасоченост и които увреждат интересите на България, ще се набележат активни мерки, включително и по реда на закона".

В заключение Борисов уверява Андреев, че геополитическият избор на България като член на ЕС и на НАТО не може да бъде подлаган на съмнение.

Източник: Гласове

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?