16 Юли 2016

Превратите в Турция през последните 50 години

Агенция "Ройтерс" предлага кратка хронология на военните преврати в Турция за последните 50 години (без този на 15 юли 2016 г.).

 


- На 27 май 1960 г. е извършен почти безкръвен военен преврат от офицери и кадети от военни училища в Анкара и Истанбул. Лидерите му създават 38-членен Комитет на националното единство, а генерал Джемал Гюрсел е обявен за председател. На съд са изправени 601 души, от които 464 са признати за виновни. Екзекутирани са трима бивши министри, включително премиера Аднан Мендерес. Други 12, сред които президентът Джелал Баяр, получават смъртни присъди, в последствие заменени с доживотен затвор.

- 1971 г. - Превратът на меморандума

Военните изпращат предупреждение до правителството да възстанови реда сред месеци на стачки и улични боеве между националисти и привърженици на левите идеи. Няколко месеца по-късно премиерът Сюлейман Демирел подава оставка и на власт идва коалиция от консерватори и технократи под контрола над военните. В някои провинции е обявено извънредно положение, което се премахва напълно едва през 1973 г.

- На 12 септември 1980 г. висши офицери, водени от генерал Кенан Еврен, извършват преврат. Действията им са провокирани от нарасналото напрежение между левичари и националисти. Хунтата разпуска парламента, политическите партии и синдикатите, арестувани са водещи политици. Петчленен Съвет за национална сигурност установява контрол, отменя конституцията и въвежда временна такава, която дава почти неограничена власт на военните.

- Постмодерният преврат – на 18 юни 1997 г. премиерът Неджметин Ербакан, описван от критиците си като заплаха за светския характер на страната, подава оставка под натиска на военните, бизнес елита, съдебната власт и други политици. Генералите преценяват, че трябва да действат в защита на светския характер на Турция, гарантиран от създаването на републиката от Мустафа Кемал Ататюрк.

- 2007 г. - Светът научава за т.нар. група "Ергенекон", след като полицията открива експлозиви при обиск на апартамент в Истанбул. Стотици хора са изправени пред съда заради предполагаем заговор за преврат срещу тогавашния премиер (и днешен президент) Реджеп Тайип Ердоган. 275 офицери, журналисти, юристи и т.н. са признати за виновни.

Тази година въззивна инстанция отмени присъдите по делото с мотива, че не е доказано, че т.нар. Група "Ергенекон" въобще е съществувала.

Ердоган първоначално подкрепяше разследването на случая, но по-късно отправи обвинения за конспирация към съдии и прокурори, свързани с някогашния му съратник – духовника Фетхулах Гюлен, живеещ в изгнание в САЩ. Гюлен отрича да е планирал сваляне на Ердоган.

- През 2010 г. вестник излиза с твърдението, че е разкрил опит за преврат на група, наречена "Чук". Плановете са датирали от 2003 г. и целта е била да се предизвика хаос, който да свали от власт Партията на справедливостта и развитието.

През 2012 г. съдът осъди на затвор 300 от общо 365 обвиняеми. Две години по-късно почти всички бяха освободени, след като Конституционният съд постанови, че правата им са били нарушени. За случая отново бяха обвинени привърженици на Гюлен.

Източник: Дневник

< Назад към всички новини
Регистрация
?