06 Май 2016

Президентът нападна Русия на парада

 

Президентът нападна Русия и забрави за въздушните защитници на София по време на парада за Гергьовден, съобщава бТВ.

 

Да бъдеш патриот, който обича роднината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различните – това според президента Росен Плевнелиев е смисълът на политиката.

„Лесно и бързо е да разрушиш и дестабилизираш, трудно и бавно е да възстановиш, да постигнеш траен мир и помирение. Смисълът на политиката не е в окупацията, дестабилизацията и раздухване на конфликти. Не да местиш границите, а да местиш отвъд границите”, заяви Плевнелиев в словото си пред парада. Той допълни, че в контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята.

Според него днес мирът и свободата са поставени на изпитание, защото „за първи път след Втората световна нивото на сигурност е толкова ниско – има фундаментални различия по ключови въпроси от международния ред”.

„Рисковете и заплахите за сигурността в Европа не бива да се отричат, но те не идват само от миграционната вълна и терористичните атаки. Незаконното анексиране на Крим, украинската криза, дестабилизирането и поставяне на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибератаки са факт”, продължи Росен Плевнелиев, като при споменаването на Крим се чуха освирквания.

Според президента България стои добре на фона на кризите в региона, но трябва да бъдат подкрепени усилията на политическото и професионалното ръководства на армията за нейната модернизация.

Честването на Деня на храбростта в София започна с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин, отслужен от патриарх Неофит. На церемонията освен върховният главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, командващите трите вида войски, много официални гости. В тържественият парад се включиха повече от 1300 военнослужещи, над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета. В 12 ч. пред сградата на Президентството бе извършена тържествена смяна на караула.

Източник: Гласове

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?