13 Юни 2014

При задължителен вот субсидиите за партии скачат до 300 милиона лв.

Отложеният парламентарен дебат по поискания референдум за промяна на изборните правила, с включването на задължителното гласуване в тях, освен че показа дълбоката криза с легитимността на настоящия парламент, пропуска един съществен детайл. Нито една обществена организация, нито една политическа партия не обърна внимание на изключително важна последица от задължителното гласуване.

При сегашните изборни правила и включване на задължително гласуване в тях, парите, отделяни от държавата за субсидии за поддържане на партиите, ще нараснат значително. Касите на партиите ще се пълнят с 11 лева за всеки глас, което означава, че близо 300 милиона лева ще се отделят за един мандат за субсидии на партии. Това ще има няколко последици:

Ще засили влиянието на големите партии, тъй като ресурсът, с който те ще разполагат и ще въздействат върху обществените нагласи, ще се увеличи драстично, което ще им даде нерегламентирано предимство и ще намали фатално конкурентното състезание на идеи и програми.                                                                                                 

Ще даде възможност на партиите с големи субсидии да станат още по-видими в медиите и да задушат в зародиш всеки опит на по-малки, но потенциално по-добри партии да бъдат чути, видени и припознати.

Ще утежни и без това силно изтънелия държавен бюджет и ще се наложи преработването му, за да могат да се подсигурят новите увеличени субсидии, които партиите настойчиво си търсят и не позволяват да бъдат отнети

Ще се ускори процесът на безпринципно коалиране, тъй като страхът от изпадане зад борда ще се засили, заради увеличаването на необходимия брой гласове за прескачане на изборната бариера и получаване на субсидия.

Това още повече засилва увереността на „Република БГ”, че премахването на държавното субсидиране на партиите е наложително и задължително. То наистина ще навреди на партиите на статуквото, но ще е от полза за гражданите.

И сега, въпреки получаваните субсидии, политическите формации продължават да са силно зависими от нерегламентираното финансиране, а самите субсидии не се използват за развитие на структурите и за поддържане на партийния живот. Парите на българските данъкоплатци се харчат за издръжка на тясна партийна върхушка, без детайлен отчет пред членовете и в услуга на ръководството. Примери за последното има много.

Практиките за финансиране на партии в демократични условия са много и не е трудно да се избере някоя от тях. Ако има прозрачно и ясно регламентирано финансиране, ако има контрол върху паричните потоци, постъпващи в партийните каси, както от страна на държавата, така и от страна на гражданите, а и на партийните членове, то ще отпадне всякакво съмнение за неясни и нежелани обвързаности между бизнеса и политиката.

„Република БГ” ще продължи да настоява за премахване на държавното субсидиране на партиите, още повече, ако се въведе задължително гласуване. Ще продължим битката си за свикване на референдум по въпроса. За нас върховен съдник за политическите дела е българският гражданин и настояваме да му се даде възможност да упражнява това си право.

< Назад към всички новини
Регистрация
?