03 Май 2016

Прецакват ветераните!!

Експерт за Фрог: Министър Горанов ”закла” фронтоваците с ”Не!” на закона им

 

Приетите на първо гласуване без нито един против и въздържал се поправки в Закона за ветераните от войните получават между двете четения убийствено становище от министъра на финансите Владислав Горанов. Това казва за Фрог военният експерт Спирдон Спирдонов.

На практика народните представители казват „Да!“, но министърът , посочва „не подкрепяме приложения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветераните от войните“, допълва той.

Така слага черта на надеждите на около 3 хиляди останали живи фронтоваци у нас, които са над 90 години, за по-добър социален и здравен статус,  казва още експертът.

В становището на Министерството на финансите се отхвърля заложеното в проекта отпадане на предоставянето на лекарствени продукти по списък, утвърден от здравното ведомство, т.е. ветераните да ползват лекарствата без сега съществуващото ограничение.
 
Министърът смята, че така ще се създадат предпоставки за злоупотреби и ненужно изписване на лекарствени средства, т.е. няма доверие в лекарите. Освен това, той е сметнал, че ако се удовлетвори желанието на фронтоваците, разходът по това перо ще се увеличи два пъти.
 
Тук сметката е много интересна и най-малкото необективна. Тя се основава на две допускания. Първото е, че средната стойност на лекарствените продукти на един ветеран  за един месец е 62 лв.
 
Второто – по данни на социалното министерство, респективно на Агенцията за социално подпомагане, за лекарствени продукти и дентална помощ през 2015 г. са заплатени 2,6 млн. лв.
 
Изводът е, че ще бъдат необходими още 2,6 млн. лв., като се допълва, че тази оценка е подценена, с оглед на стойността на новите медикаменти, коментира полковникът от резерва.

Защо сметката на финансовия министър е меко казано необективна? Защото не е поискал справка от Националния осигурителен институт, за да види колко са били ветераните от войните през последните години, включително през 2015 г., какъв е процентът на смъртност при тях, как той расте и други такива статистически данни, които правят допусканията в становището нереални.
 
Или подбрани преднамерено, за да се отхвърли проектът по финансови причини, което е учудващо, след като се отнася за хора, които преди 71 и 72 години са изпълнили своя дълг пред държавата, рискувайки собствения си живот.
 
В становището се посочва, че сметката е направена за 3500 ветерани, колкото бяха към 31 декември м.г..  В момента те са много по-малко. Дано са живи и здрави, но колко ще бъдат след влизането на промените в сила?! И не е ли морално държавата да направи този последен жест на своите войници!, пита Спирдонов.
 
Източник : Фрогнюз
 
Бележка на редакцията
 
"Финансов мискънлик" би било нашето заглавие. То друго какво може да се нарече?

Резил, братя , при това хем Девето майски, в чест на Победата над фашизма, хем този на Европа, която пее, че всички братя ще станем.

Пък кой излиза че който си плати, той става брат, че и сват даже нали? .
И тази именно "амбиваленция", сиреч неясна бъркота на европеското ни  битие е тръгнала да ни погуби.
Ех, Горанов,ех момчето. Защо не  тръгна по Рилските пътеки там с раничката като студен, по близо до небето, можеше повечко да ти светне в главицата. Като как се пее там отгоре " Хубава си моя горо", или ако шеш "Мила родино"...
Но то си е твоя работа.
Пей си там каквото ти идва отвътре. Ние знаем за какво става работа.

За чиста и справедлива Република!!

На челната снимка : Римски преторианци
< Назад към всички новини
Регистрация
?