01 Ноември 2015

Проф.Ат.Атанасов: Будителите са трудно различими в медийната мъгла

Автор: Проф. Ат. Атанасов

Будителите, хората на духа, на науката, на културата, на изкуството, днес са в сянка, казва пред БГНЕС известният български актьор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” проф. д-р Атанас Атанасов. „Будителите, всъщност, са много трудно различими в медийната мъгла на деня. Защото, занимавайки се с несъщественото, ние пропускаме онова, което е много важно, което може наистина да накара младия човек, пък и всеки българин да се заслуша и да каже: я, виж, станало е нещо много хубаво. За съжаление, аз такива позитивни новини или съобщения намирам единствено в социалните мрежи и форуми”, коментира популярният актьор.

„Точно там аз разбирам, че да речем - български ученик е отличен с международна награда, а преподавател с дългогодишен стаж получава благодарности от своите възпитаници, които живеят в 4-те краища на света. Затова от доста години насам 1 ноември за мнозина е един есенен ден в началото на ноември, а не осмислен празник”, казва професорът по актьорско майсторство. С категоричното „Не, не им е позволено” той отговаря на въпроса могат ли хората на духа да са лидерите днес. И се извинява за примера, който привежда с Валери Петров, когато бил депутат в Народното събрание.

„Първото ми разочарование от политическата класа беше, когато поетът призова за търпение, спокойствие, разум и мир. И тогава този голям българин беше освиркан от нашите народни избраници. Тогава ми мина мисълта, че нещо лошо започва да се случва, нещо нередно. Просто не им е позволено на големите българи да получават място за изява, да кажат своето мнение, някак си - да поведат младите хора на някъде”, спомня си проф. Атанасов. И продължи: в сянка са, изтласкани и стават все по-изтласкани, казва той. И се връща на щастливите си моменти в България, в София, в театралната академия. „С децата ми, с моите собствени деца се случват много хубави неща. Аз общувам с млади хора и виждам, че те са изключителни. Понякога се чудя на какво се дължи това. Казват, че във време на бедствия съпротивителните сили се увеличават. Мисля, че лимитът на това време, в което силите се увеличават трябва да е достигнало най-високото си равнище и вече тези хора трябва да получат истинска реализация. Да се даде възможност на тези хора, които остават в България, да поведат своята нация”, заяви творецът.

Според него въпросът дали младите осъзнават какво е 1 ноември, Денят на будителите, е доста спорен. „Хората не знаят за какво става дума и това е нормално, тъй като общо взето в медийното пространство, ако се спомене 1 ноември, то е с малки букви, някъде в печатните медии. Знаете ли, като слушам новините ми прави впечатление, че нищо позитивно не се случва в България. Новините в електронните медии са некролози, убийства, престъпления…

И това ме кара да се питам какво правят и къде са, всъщност, българските учители, българските медици, българските учени, инженери? А какво прави българската младеж? И си отговарям, че доброто нещо, което се случва у нас се дължи на тях, на младите хора и на хората от средното поколение”, казва именитият ни актьор. Той посочи, че по-възрастните с последни усилия се опитват да направят нещо или поне да мотивират по-младите от тях. „Но 1 ноември е неясна дата за мнозина българи. Това не е по вина на младите, а на всички онези, които по някакъв начин са свързани професионално и властово с образованието, науката, културата и духовността на нацията. Те имат тази мисия и ако са я загърбили е срамно”, заключи проф. д-р Атанас Атанасов.

Източник: "Сега"

< Назад към всички новини
Регистрация
?