14 Април 2016

Проф. Радулов пред Фрог: Нареждат на ДАНС да плаши протестиращите

Проф. Николай Радулов

Намери ли нещо ДАНС в БЛС, което да застрашава националната сигурност? Кой разпореди проверката? Защо посещението на служителите на Агенцията бе в навечерието на националния лекарския протест? Фрог нюз зададе тези въпроси преди седмица на ДАНС, но отговор не получи.

Щом не сте получили от нас отговор в рамките на 3-4 дни, това означава, че сте получили мълчалив отказ. Не коментирам кой ни е разпоредил проверката. Това обясниха от пресцентъра на ДАНС.

След проверката лекарите се чудеха с какво застрашават националната сигурност. „Няма закон, в който да е написано, че БЛС има вземане-даване с държавата, с държавните пари, за да влиза ДАНС в съсловната организация. Нашите протести не застрашават националната сигурност. Те са заради разминаването между думите на министър Москов и неговите дела в нормативните документи. Той превърна медицината в администрация. Това коментира след посещението на ДАНС д-р Георги Тодоров, зам.-председател на Контролната комисия в БЛС.

Експерти по разузнаването и контраразузнаването също недоумяват защо трябва да се хаби ресурсът на ДАНС в проверки на организации, каквато е БЛС.

Не за първи път ДАНС се използва за коригиране на стачни действия. През 2008 г. имаше учителска стачка и всички новопрехвърлени служители на ДАНС се занимаваха с учителите. ДАНС има строго определени задачи, сред тях не е участие в проверка на мандри, на лудницата в Карлуково и т.н.

Част от задачите са по разпореждане на министър-председателя и никой няма интерес да не изпълни исканото от него. Законът от 2008 г. позволяваше на ДАНС да разследват, да събират доказателства, но след това претърпя много корекции.

Борисов настояваше ДАНС да бъде разузнавателна и аналитична служба.  Това коментира проф. Николай Радулов, експерт по сигурността.

Източник: Фрогнюз

< Назад към всички новини
Регистрация
?