10 Февруари 2015

Пропищяхме от частни съдебни изпълнители

ПП “Република БГ“ бе сред първите, които удариха камбаната за реформа в съдебната система.

При това далеч не като пропаганден призив и витиевата „експертиза“, чиято неадекватност,  става ясна едва след взетите необмислени „управленски решения“, с пагубен ефект върху обществото.

Това е пряк резултат от слаба държавност и волунтаристично  изградени институции, в които цели, функции, но най-вече лични отговорности, както на  управленци, така и изпълнители, се оказват размити, вътрешно противоречиви. И в крайна сметка  обричат обществото на поредица от провали и тъпкане на едно място.

Така седят нещата и със статута на частните съдебни изпълнители в  България /ЧСИ/,  който  в контекста на нереформираната  съдебна система, и една „ендемична“ корумпирана среда, става все по-проблемен.

Той е източник на множество рискове, психически тормоз над хиляди длъжници, предпоставка за реализирането на схеми за източване на обществено и лично благо.

Публична тайна , известна и в медии и по парламентарни комисии е, че една дузина  ЧСИ ,  както обичат да се изписват 150-те члена на тази „ гилдия“, / в която се влиза с членски внос за нов член от ….12 000 лева./, въртят на пръста министерства, като правосъдното, това на икономиката, че ако щете и „силовите“.

Да не говорим за гражданството , от което изглежда една трета тъне в непосилни задължения, просрочени кредити и всякакви последствия от нерегламентирания ни „пазарен преход“. 

Тази мътна вода се оказа благодат за „гилдията“. Топлата връзка на  една върхушка в нея с банки, обрасли в несъбираеми кредити, сенчести фирми за цесии, чиито „сътрудници“ действат, като „шпитц команди“,  застрахователни дружества,  – системно отблъскват  инвеститори, работодатели. Че и най-читави кредитополучатели.  

Това тласка към „узаконени“ беззакония , криминални деяния, или, в най- „добрия случай“ обрича българина на  зависимости от „сивия сектор“. Но не и реална правна защита, гарантираща цивилизован напредък.


Данни изнесени от граждански организации, участвали в парламентарни дискусии в подкрепа на  реформиране на   „професионалната“ гилдия на ЧСИ –на която присъстваха и експерти на Република БГ. - би тревога, че 15 души от ЧСИ контролират близо 15 милиарда лева активи!?.

Значителна част от тях се разпродават на силно занижена стойност. Само и само да се осигурят тлъсти комисионни и „прихващания“ в полза на няколко частни съдебни изпълнители, които се  делят с корумпирани държавни служители,  вещи лица и лобистки кръгове и корпорации.

Мизерната и некомпетентно управлявана система за разсрочване на дълга,  вторично “обуване“ в нови задължения,  добавки в „натура“, за социално слаби семейства, са източник на системни унижения и безпътица.

В същото време, спекулата с държавни и европейски субсидии, значителна част от които предназначени за реформа в съдебната система, стана пословична.

Правителството продължава да се върти в този дяволски кръг, без министрите да са в състояние да наложат държавническа визия, още по-малко една ефективна институционална архитектура, която да узапти излезналия „джин“ от бутилката. 

Заниженият контрол и  надзор над регулационни разпоредби и нормативи, каквито се „разписват“  на коляно от съмнителни „експерти“, корумпирани бюрократи, действащи често под диктата на олигахични кръгове,   води нещата към истинска катастрофа. 

 „Гилдията“,   както става ясно от признания на „инсайдери“, се раздира от задкулисие и жажда за пари. Добре се знаят и  членове от Камарата на частните съдебни изпълнители, които „колят и бесят в нея“. Те отдавна са превърнали този сегмент от правните услуги в бащиния.

Това се дължи на лошото и непълно законодателство, липсата на контрол от страна на правосъдното министерство, но не само на отделните членове на Камарата, а на самата структура, като цяло.

Самите органите на управление и Представителство на Камарата на ЧСИ, които са почетни и членуването в тях по закон е на принципа на доброволността и избираемостта, на практика се израждат на принципа  „някои са по-равни от други“.

Конкурсите за избор на ЧСИ отдавна са публичен фарс. Тук процедурата е ритуална и цели да избута на предни позиции  приближени до върхушката, лоялни „професионалисти“, които буквално „наддават“ за поста и позициите си.

Само от обикновени такси и 50-процентното им олихвяване -   по безкрупулни ЧСИ стават милионери за година, твърдят познавачи.  Да не говорим за  хиляди изпълнителни дела годишно, които се „селектират“  съобразно най- големия материален интерес.

Като правило те се концентрират в ръцете на една шепа „избраници“, въпреки ограничението на ГКП.

Това обяснява как от няколко наети безистена и апартаменти в София, Пазарджик, Ловеч и Смолян –  от „гилдията“ на ЧСИ, днес се нарои цяла мрежа от офиси за милиони. За тях  работят адвокатски кантори, мрежи от цесионери, консултанти и експерти.

Всички са профилирани в сваляне на 8-ма кожа от гърба на длъжника. Но, понеже такава не съществува  – нещата в ред случаи опират до кокал.

Как става това ли?

Длъжникът има изключително малко права в сегашния ГПК, но и те не се зачитат от ЧСИ-та.

Има драстични нарушения -  често не се администрират жалби до съдилищата. Бавят се, а през това време имоти, които са несеквестируеми, се продават.

Несъразмерни са и събираните такси с реалния размер на дълга. За дълг от 50 лв., напр. , могат да се натрупат разноски, и това се случва, в рамките на 1000 лв.

Предприемат се редица действия, които не са необходими. За несеквестируеми имоти се налагат възбрани - след това се „вдигат“, за което обаче се събират такси.

Търгува се с и местна подсъдност - дело, което по правилата на ГПК трябва да бъде разгледано в определен район, се гледа в съвсем друг…

Управниците ще кажат – знаем ги тези работи. Е, и какво следва тогава? Кой е лудият? Този дето оставя зелника, или който го консумира? Отговорът е ясен.

Нужна е нова институционална архитектура на България, основаваща се на отговорност на всички вземащи решения от обществена значимост. По цялата верига на управлението.

Такава, по силата на задкулисни договорености, че и повсеместен упадък на морала, продължава да бъде отнемана, като шанс за българските граждани.

Частни съдебни изпълнители може и да имаме, както в ред напреднали страни. Но само дорасли до тази професионална отговорност. И при условия на пряк институционален, респ. граждански контрол върху тях.

Това е невъзможно да стане без вторична селекция на компрометирани вече „професионалисти“ от гилдията на ЧСИ.   Прочее същият принцип и подход изглежда трябва да се приложи и към редица частни правоохранителни фирми, с които в порочна симбиоза, у нас се извърши и „приватизация на справедливостта“. Но за това друг път.

 
Ето защо ПП „Република БГ” настоява:

Г-н министър на правосъдието – спрете незабавно насрочения за 14 февруари 2015 г. конкурс за ЧСИ в цялата страна. От сега се вижда, че той е опорочен и че преди да се разчистят авгиевите обори и в това „поделение“ на нереформираната българска  съдебна система , не бива да се възпроизвежда една явно  компрометирана структура,  която работи уж в интерес на гражданството и държавата.

Г-н Главен Прокурор, наредете щателна проверка, относно действащия вече „пазар“ за новите места за Частни съдебни изпълнители , какъвто се „върти“ по установени „тарифи“. Уверенията на нейния Председател в медиите, че „този път конкурсът щял да е честен“  не стигат. Достатъчно е да поканите неколцина от ЧСИ, които по подобие на редовите съдии, вече възроптаха  към сегашното статукво, и са мотивирани да се отърват от небивалия натиск, рекет и закона на „омерта“, който цари в Камарата на ЧСИ.   

И не на последно място - Парламентарната комисия  и МП  ускорено да поощри законови рамки, които да дадат шанс на  недоволните от членството си от  Камарата на ЧСИ , да напуснат същата и да се регистрират в специален регистър в МП.

Такова „самопречистване“ изглежда все още възможно.


ПП „Република БГ” е готова да предостави свои експерти, компетентни в политиките и практиките, предлагани в този специфичен сегмент на правораздаването в развити европейски страни.

Нека тръгнем на чисто. Най-сетне и веднъж завинаги.

За чиста и справедлива Република!  

< Назад към всички новини
Регистрация
?