18 Юни 2016

Путин: Русия не се отказва от "Южен поток"

Руският президент Владимир Путин заяви, че проектът "Северен поток 2" е търговски и властите на Русия нямат отношение към него.
 
Путин: Русия не се отказва от "Южен поток"

 

"Южен поток" никога не е бил смятан за алтернатива на "Северен поток", заяви Путин и отново подчерта, че Русия не се отказва напълно от него. Русия не се отказва и от транзита на газ през Украйна, каза още президентът, съобщава БНР.
 
Ако, да речем, украинските партньори ни предложат икономически целесъобразен проект, и този проект гарантира сигурността на доставките и икономическа изгода, ще работим с Украйна, заяви Путин.
 
Руският президент се срещна с директорите на водещите световни информационни агенции и отговори на актуални въпроси. Срещата беше в рамките на Световния икономически форум в Санкт Петербург и бе организирана от ТАСС.     
 
Путин заяви, че ще работи с новия американски президент, независимо кой е той, но изрази съжаление, че отношенията с Русия се експлоатират толкова много в предизборната кампания на САЩ. Наистина е жалко, че руската карта се използва като някаква разменна монета в почти всяка предизборна компания в Съединените щати. Според мен това е изключително контрапродуктивно, каза Владимир Путин.
 
Руският президент коментира и бежанската криза в Европа: Още преди десет години казах на европейските си приятели, че либералният модел на изграждане на общество, основаващ се на интересите на мигрантите, изглежда красиво, но в крайна сметка ще разгневи местното население. Всичко трябва да се прави постепенно, без бързане и да се приема количество мигранти, което може да адаптирате в страната си.
 
Президентът изрази мнение, че системата за противоракетна отбрана на САЩ, която се разполага в Европа, има потенциала да се превърне в настъпателна система и може да се използва срещу Русия, тъй като, по думите му, ядрена заплаха от Иран вече няма.
 
Сигурен съм, че трябва да отговорим на това. И знам, че пак ще ни обвинят в агресивно поведение, макар нашите действия да са само отговор. Ние обаче трябва да осигурим не само своята безопасност, но и стратегическия баланс в света, подчерта Путин и добави, че именно този стратегически баланс е спасил света от сериозни въоръжени конфликти през последните 70 години. 

 

Източник: Фрогнюз

< Назад към всички новини
Регистрация
?