22 Април 2016

Р. Гълъбинов : С новия заем за саниране ще се запълват дупки в бюджета

 

Р. Гълъбинов за Фрог: С новия заем за саниране ще се запълват дупки в бюджета?
Румен Гълъбинов

Тези 150 000 000 евро, които се отпускат за саниране, са целеви средства. Заемът отива за жилища, но се администрира от държавата. Колко обаче се усвоените средства през миналата година? Каква сума не е усвоена и какво налага по средата на годината да се взема нов заем? Има ли одобрени проекти, които да могат веднага да бъдат бенефициенти по програмата? Вероятно се взема един ресурс и се разчита, че междувременно ще постъпят добри проекти и ще може да се усвои цялата сума. Това коментира пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.

Може да се предположи, че формално ще се продължи тази програма, за да могат да се вземе нов транш външен заем. Тези пари обаче ще отидат за попълване на дупките в бюджета. Заради спрените обществени поръчки строителният бранш може да бъде компенсиран с пари за саниране.

Стратегията на управляващите са външните дългове, еврофондовете, държавните обществени поръчки. Така властимащите си представят управлението.

Имаме обаче да възстановяваме пари от европрограми. За първите 2 месеца на тази година имаме над 80% намаление на инвестициите в България. Има и намаление на износа, обрисува икономическата картина на страната финансистът. 

Източник: Фрогнюз

< Назад към всички новини
Регистрация
?