20 Май 2014

Референдум – „Мисията невъзможна“ Време е за нов сценарий

През последните месеци в страната ни се събираха две подписки за иницииране на национален референдум. Едната – по предложение на президента Росен Плевнелиев, целяща мащабна промяна в изборните правила. Другата – свикана от дясноцентристката партия „Република БГ“ и настояваща за пълното премахване на държавните субсидии за партиите.

Вече стана ясно, че референдумът, предложен от президента, твърде вероятно, ще бъде поредният неуспешен опит в мисията народът да реши съдбата си чрез прилагане на пряка демокрация. Според проверката на ГРАО 100 хиляди подписа, предадени от инициативния комитет, начело с професор Георги Близнашки, са обявени за недействителни.

С приближаването на изтичащия срок за инициативата на „Република БГ“ срещу субсидирането на партиите от джоба на данъкоплатеца, каузата по събиране на 500 хиляди подписа в законово описания срок, също изглежда все по-недостижима. Според нас, причините и двата референдума да не достигнат крайната си цел – допитване до народа, въпреки огромната гражданска подкрепа, която получиха, се дължи на добре режисиран сценарий, който създава усещането, че демокрацията е възможна, а всъщност възпрепятства нейното осъществяване в реалността.

С практическия опит, който партия „Република БГ“ натрупа в събирането на подписи през последните три месеца, митът за нас е окончателно развенчан. Ние сме категорични, че свикването на референдум от граждански инициативен комитет, наподобява филма „Мисията невъзможна“, а сценарият е писан от режисьорите на статуквото. Време е да се напише нов сценарий от хора, неучаствали в задкулисни игри и недокосвали се до политиката, в противен случай ще дойде краят на апокалиптичния филм за демокрацията и свободата на волята в страната ни.

За нас е очевидно е, че онези, осмелили се да предизвикат промяна чрез последния останал демократичен инструмент в ръцете на хората – референдума, както и всички, които ги подкрепят са героите, изгубени в законово бюрократичен сюжет, който обслужва интересите на властта вече повече от 25 години.

Налице са множество предпоставки, които пречат на позитивния сценарий за цивилизационен, икономически и политически напредък на българското общество. На първо място, изискваните от законодателя 500 хиляди подписа за малка страна като нашата, в срок от три месеца, са практически неизпълнимо условие. За сравнение, в Швейцария, страна с население близко по брой на България, необходимите подписи са едва 50 000. Число, което гарантира правото на глас на гражданите и осигурява информационен поток и открит дебат по важни обществено политически проблеми.

За успешната реализация на национален референдум, от началото на март досега, партия „Република БГ“ е мобилизирала над 100 екипа в над 30 града в страната. Използван е огромен човешки и мотивационен ресурс, а събраните до този момент подписи са над 300 хиляди. Достатъчно, за да влезе темата за обсъждане в Народното събрание, но не и за да бъде задължително провеждането на референдум.

Като организатор на такава мащабна инициатива, ние сме категорични, че мисия за успешен край е невъзможна. Тезата ни доказва и случаят с референдума на президента. За нас, като структура от хора реално събиращи подписи в обозначени пунктове по градовете, в условия на метеорологични промени и логистични трудности, остава непонятно как групата на професор Георги Близнашки успя да внесе над 500 хиляди подписа за месец и половина. Но дори да предположим, че подписите са събрани по легитимния, установен от закона начин, изниква второто препятствие пред осъществяването на референдума – сгрешените или непълни ЕГН-та в листовете.

През последните месеци статуквото режисира една среда на несигурност, в която уязвими станаха точно хората, предоставящи личните си данни в името на демократичната промяна. Скандалът с кражбата на ЕГН-та създаде масова психоза у обикновения човек до степен, в която той предпочете да защити собствената си сигурност, вместо масово да гласува в подкрепа на положителните практики в изборното законодателство и субсидирането на партиите. Ход, за който не можем да виним гражданите, но можем да виним властимащите. Управляващи, които не само не могат да гарантират сигурността на личните данни, които самите те изискват, но и не могат да предприемат никакви действия срещу нарушителите, нямат място на политическата сцена, още по-малко могат да се нарекат легитимна власт. Поводът за евентуалния провал на президента се крие не в броя на подписите, а в точността на данните. Проблем, пред който се изправи и „Република БГ“ по време на своята кампания. Въпреки моралната подкрепа, идваща от гражданите, неразбирането от страна на обществото за необходимостта от изписването на номер на цялото ЕГН и страхът от фалшификации, отказаха много от хората да подкрепят подписките. Не на последно място, след данните, изнесени от вече прегледаната подписка за промяна в изборното законодателство, стана ясно, че законодателят „се престарава“ и разглежда и сгрешените адреси като невалидни. Мярка, която по закон е излишна, тъй като волеизявлението се смята за автентично, когато са налице трите имена, ЕГН и подпис.

Ние от „Република БГ“ се обърнахме към президента с искането да сезира Конституционния съд. Настояваме за обявяване на противоконституционност на текстове от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. В писмото отстояваме становището, че императивно въведените  разпоредби в закона и изискваните съответно 200 000 и 500 000 подписа противоречат на духа на Конституцията и нарушават правото на народа да упражнява държавната власт пряко. Призивът ни остана без отговор и отлежава по прашните бюра на президентската администрация. Ясен знак, че дори институция като тази на президента, не обръща внимание на проблемите, свързани с реалното прилагане на пряката демокрация, а законите позволяват на администрацията случващото се неглижиране.

Ставаме свидетели на бюрократичен и законов саботаж за осъществяване на пряка демокрация в страната, а мотивът на властимащите е продиктуван от страхът от нова посока за развитие на България, която и двете теми за референдум чертаят в перспектива. Въвеждането на задължителен и мажоритарен вот чрез електронното гласуване най-после би довело до премахване на срамната практика за купуване на гласове и корпоративно контролирания вот и би дало възможност на политически необвързани фигури да представят своите идеи. Премахването на държавните субсидии за партиите, от друга страна, е кауза, нанасяща мащабен удар на закостенелите във властта партии, като ще ги изправи пред битка на идеи, вместо на огромен финансов ресурс; като изкара наяве реална ли е подкрепата на членовете им или е мираж, зад огромното финансово рамо на държавата; като покаже меркантилните мотиви за съществуването им. Възможности, които, ако бъдат допуснати, чертаят началото на края на фалшивата демокрация, чрез която управляващите се възпроизвеждат.

Ние от ‚Република БГ“ сме категорични, че гражданското общество изнемогва в извратен кръговрат, пародия на демокрация, от коeто печели единствено статуквото и то на гърба на гражданите. Свидетели сме на законова цензура, приложена с решение на управляващите, осигуряваща властта им за период без срок на годност. въведените минимуми по отношение броя на подписите, необходими за приемане на решение от Народното събрание за произвеждане на Национален референдум, надхвърлят обществено оправданите цели и водят до недопустимо ограничаване на основни политически права.

Според “Република БГ“ условията в посочените разпоредби в закона се явяват реални механизми за бламиране правото на гражданите да инициират и участват в референдум, като форма на пряко участие в държавната власт. Опитахме се да играем техния сценарий и видяхме, че е невъзможно да спечелим при честна игра. Остава ни план Б, в който отново трябва да поемем инициативата и да доведем до промяна на правилата, първо чрез честно проведени избори и масиран вот в подкрепа на нови личности и платформи, изградени на визия за генерална институционална промяна. А след това и чрез инструментите, дадени от властта да поставим началото на нова Конституция, която да гарантира демокрацията не само на хартия, но и в действителност.

< Назад към всички новини
Регистрация
?