31 Март 2014

"Република БГ" предлага алтернативни начини за финансиране на партиите

Коренът на злото, което са държавните субсидии, трябва да се отреже. Това заяви в интервю за БГНЕС организационният секретар на ПП "Република БГ" Владимир Георгиев.

Той обясни, че политическото статукво, срещу което партията се е насочила, се явява блокаж в демократичния процес в една страна. "Първото нещо, с което се сблъска "Република БГ" като нова партия на политическия небосклон е фактът, че четири или пет партии държат едно политическо статукво, което 25 години стои по един и същи начин, независимо че партиите се сменят една с друга. Един от проблемите, който поддържа това статукво е държавната субсидия, която дава възможност на тези политически партии, които са във властта и на тези около тях, и не дава възможност на нови политически формации да развият идеите си", заяви Георгиев.

"Република БГ" инициира референдум за спиране на държавните субсидии за партиите, чиито процес все повече се ускорява.

От партията се оплакаха, че Столична община не им разрешава да събират подписи на три ключови локации в столицата-метростанциите-"Орлов мост", "Софийски университет" и "Сердика". По желание на общината от партията подават заявление на всеки две седмици за разрешение за позициите, където могат да събират подписи. "Вече един месец събираме подписи, но изненадващо получихме отказ за тези три култови места, където да събираме подписи. Официално в писмото на общината няма никакво обяснение, устно ни казаха, че най-вероятно щяло да има мероприятие, но това мероприятие не може да бъде две седмици", каза Георгиев. Той поясни, че не може да има отказ за цели две седмици и от партията подозират, че това е прокарване на някои от политическите сили или на всички политически сили от статуквото, едновременно да се попречи на събирането на подписи за референдума.

ПП "Република БГ" базира идеите са за финансиране на партиите с включване на всички възможности за финансиране. От партията настояват изсмукването на държавния бюджет да се прекрати, чрез субсидиите и апелират към осветляване на всички източници на финансиране на партиите.

"В момента всички партии се финансират от нормалните и законови източници, физически лица, неправителствени организации и държавата, но обществото е наясно, че те се финансират и от фирми. Фиксирането от държавата прикрива незаконното и нелегално финансиране от страна на фирмите и прикрива факта, че партиите изпълняват поръчки на олигархически и икономически кръгове, които ги финансират", подчерта организационният секретар на "Република БГ".

Георгиев допълни, че според него основната дискусия, която ще тръгне след предложенията от партията ще бъде в насока на това как точно ще се случи осветляването на финансирането от фирмите и как биха издържали партиите по този нов начин на финансиране.

Осветляването на финансирането е задължително, заяви Георгиев и обясни, че това може да се случи чрез по-строг контрол или Закон за лобизма. В България се приема, че не е нормално фирмите да финансират партиите, за разлика от другите държави, поради липсата на осветеност. Когато вкараш тази дейност и я регулираш, тя вече не е незаконна. Но, това винаги е било в зоната на здрача у нас, каза Георгиев.

Представителят на ПП "Република БГ" определи държавната субсидия за партиите у нас като цинично проявление на политическата действителност в България. 160 милиона лева са отделени за субсидии за политическите ни партии само през този мандат, а 200 милиона лева през миналия.

Междувременно "Република БГ" успява да събере между 8 000 и 10 000 подписа на ден в подкрепа на референдум за спиране на държавните партийни субсидии. Над 100 екипа в над 35 града в цялата страна се занимават с тази дейност. До момента общо събраните подписи за провеждането на референдум надхвърлят 140 000.

< Назад към всички новини
Регистрация
?