19 Септември 2013

"Република БГ" в Ловеч: Ще успеем стъпка по стъпка

"Всеки път, когато се прибера от Швейцария в България виждам огромната разлика между двете държави, а аз съм българин до мозъка на костите си и това ме дразни. Затова преди шест месеца реших, че искам да направя нещо, омръзна ми само да се оплаквам. Така създадох проекта "Република БГ".

Това обяви пред симпатизанти и членове на партията в Ловеч в сряда вечерта лидерът на "Република БГ" Георги Василев, който има 23-годишна успешна кариера в банковия и финансовия сектор в Швейцария.

"Когато един швейцарец има проблем, той се хваща да го реши. Убеждава своите съседи, своите приятели и заедно се справят с трудностите. Вярно е, че много сме лъгани и манипулирани, но само заедно и стъпка по стъпка, можем да се справим", продължи Василев.

Според него на България са нужни управленци, които отговарят на три условия. Първо да са компетентни. "А не да казват: "Аз съм прост и вие сте прости, ще се разберем". За да управляваш, трябва да си умен, образован, можещ", бе категоричен лидерът на "Република БГ". На второ място - хората във властта трябва да са съпричастни. За да не забравят никога откъде са тръгнали, да не забравят своите съседи и избиратели, да останат част от своето общество. И накрая - трябва да са ентусиазирани. А това означава да влагат цялата си енергия в политическа дейност в полза на гражданите.

"Често ме питат, каза още Василев, каква е гаранцията, че ако проектът "Република БГ" не се получи, няма да си хвана самолета обратно за Швейцария. Гаранцията е в миналото на моите съмишленици, на хората, създали тази партия. Те никога не са участвали във властта и са успешни в своите професии и семейства. Затова вярвам, че ще успеем да убедим гражданите в нашата искреност".

Да спечелиш изборите е по-лесната част, смята лидерът на "Република БГ" - ако си популярен, харизматичен, дават те често по телевизията, не е толкова трудно да убедиш хората да гласуват за теб. Но по-трудната част е да управляваш държавата. Като финансист Василев обясни, че всяка власт започва с едно и също оправдание - няма пари. Но истината е, че когато има добре разработен проект и план за изпълнението му във всяка област, средства винаги могат да се намерят - част от бюджета, други от частни капитали, трети от еврофондовете и пр.

В продължилата два часа дискусия със симпатизантите и членовете на "Република БГ" в Ловеч, Василев обяви още, че иска гласът на българските представители в Европарламента да се чува, да защитават националните ни интереси, защото няма малки и големи държави, а има силни и слаби. А България, като една от най-старите държави в света, трябва да има самочувствие и може да е силна.

Василев се спря и на "системните грешки" в държавата, които ни пречат да усъвършенстваме механизмите на гражданското общество - фиктивната независимост в съдебната система, в регулаторните органи в енергетиката, монополите, липсата на равен старт за политическите партии.

Пред структурата в Ловеч говори и зам.-председателят на партията Найден Кирилов, който се спря на апатията в българското общество. "Задаваме ли си въпроса колко от нас гласуваха на последните избори? Колко от гражданите дадоха своя вот по съвест? Или това е причината днес да се съмняваме в легитимността на това управление", попита Кирилов. И добави: "Затова създадохме "Република БГ", защото нямахме свое политическо представителство в парламента. Затова трябва да убеждаваме българите, че все пак си струва да опитаме да променим нещата".

Гражданите на Ловеч разказаха пред ръководството на "Република БГ" за проблемите в своя регион - разрушения пешеходен мост, липсата на канализация в селата, несъществуващия градски транспорт, дупки по улиците, безработица. Решението на тези проблеми ще залегне в програмата на партията за Ловешкия регион.

< Назад към всички новини
Регистрация
?