03 Март 2016

Родолюбието се учи на бабино коляно.

„На 3 март, след векове страдания и саможертвени освободителни акции, най-сетне на политическата карта на Европа е възстановена държава с име България.Това е “големият взрив”, при който се създава една държава, на която й беше писано да преживее век на победи и разочарования, на триумфи и трагедии”.
 
Това каза в ефира на предаването „Червена линия” по радио „Фокус” историкът проф. Андрей Пантев.По думите на професора родолюбието се учи на бабино коляно, семейството е ядрото, което вдъхва респект.
 
„Разбира се, в училище трябва да се култивира тази генетично заложена дарба да обичаме отечеството си, което не е задължение, то е чувство. Защото не обичайки България, значи, че не обичаш и майка си”, категоричен бе професорът.

Той заяви, че нашите мъченици не са тръгнали да се бият, толкова защото са гладни и жадни, колкото да възстановят историческото величие на България.

„Не разбирам защо трябва да приемаме безусловно, че Русия е длъжна да освободи българите. Кой по това време и след това е воювал без собствена мотивация? Този път обаче Русия воюва и за вяра – това e най-честната война в историята на ХIХ век. Русия воюваше, за да се избави един православен народ. Русия вършеше велика, европейска освободителна мисия”, каза още Пантев.

Историкът коментира, че не одобрява включването на скорошни исторически периоди в учебните планове.

„Нека да потърсим малко историческа дистанция, аналогия, сравнение, негативи, но и позитиви”, добави Пантев. „Историята трябва да бъде уважавана, но не трябва да носи послания на съвременна омраза”, категоричен бе той.

Източник: Гласове

< Назад към всички новини
Регистрация
?