27 Ноември 2015

Руски санкции може да прогонят най-големия чужд авиопревозвач

Русия може напълно да спре въздушните връзки с Турция – редовни и чартърни, по думите на икономическия министър Алексей Улюкаев, но това ще лиши страната от най-големия чуждестранен превозвач Turkish Airlines.

Турската компания може да изгуби още през декември почти 24 млн. долара, докато при реципрочни санкции на Анкара щетите за "Аерофлот", например, ше бъдат три пъти по-малки (7.4 млн. долара), твърди РБК. "Нищо положително не бива да очакваме, най-вероятно турският пазар ще се затвори", каза за "Интерфакс" в четвъртък председателят на борда на директорите на московското летище "Внуково" Виталий Ванцев.

По данни на Bloomerg преди седмици Turkish Airlines, планирала тази година да обхване над 1 милион пътници, е изпреварила Lufthansa като водещият чуждестранен превозвач в Русия. Досега през 2015 г. турската компания е увеличила полетите си до и от руски градове с 16% (над 900 месечно), докато конкурентите й от ЕС са ги намалили с 43%.

Вторият по големина турски превозвач е Pegasus Airlines, но тя извършва общо около 60 полета до и от Русия и през декември загубите ѝ биха били в рамките на 1.6 млн. долара.

Спиране на полетите до Истанбул ще принуди руснаците да търсят друга ключова транзитна връзка към Южна Европа, Близкия изток, Азия и Африка. От отворената ниша може да се заинтересуват FlyDubai и Emirates, които имат мрежа представителства в Русия, но и цените им са по-високи.

Чартърни полети за руснаци доскоро извършваха основно 8 компании: "Уралские авиалинии", "Ямал", UTair, "Северный ветер" и "Икар" (тези два превозвача са в холдинг с туроператора "Пегас Туристик"), I Fly (туроператор Tez Tour), Royal Flight (туроператор Coral), Metrojet (туроператор "Бриско").

При тях загубите за декември биха били в рамките на 83 000 до 1.2 милиона долара. Туроператорите на някои от тях вече обещаха да върнат руснаците от Турция до 5 декември.

Източник: Дневник

< Назад към всички новини
Регистрация
?