14 Януари 2016

С любов към дактилоскопията

д-р Ваня Шипочиева

Бележка на редактора
 
"Не врат, а шия или не пръстов отпечатък, а идентификационен код . Още една стресираща реформа." Така озаглавява своята позиция адресирана към българското общество  д-р Ваня Шипочлиева.
Че както са ни подкарали нашите  гау-лайтер министрчета, току виж сбрали и Вътрешното министерство с това на ....Здравеопазването. Хем бият, хем разпределят пътеките, сиреч "лекуват". Не че и такова сме нямали в абсурдна България през 30 те.  Нали историята учи? Който обаче нищо не е научил от нея, няма как да му светне. Затова се раждат идиотски идеи за здравна, че и още колко "риформи".
Социалната промяна се случва, за да не стане, както казваше последният просветен диалектик от свободния университет в Далем,  Западен Берлин. Днес свободните искат робство за останалите. Със всичките там дастилоскопски и татуирани на ръцете номера, че да им излиза сметката.
По време на Третия райх, също са работили счетоводители, доведи всичко, което може да се остойности от един концлагерист - коса, кожичка за ношни лампи, изваден златен зъб, или дори пръстенче на девойка и венчална халка - на 33 Райхсмарки.

И какво стана, помните ли? И д-р Менгеле го намериха в Латинска Америка. Има няма 50 години подир медицинските му  услуги и  експерименти. Все в полза на псевдо науката, като раболепен слуга на политиката.  
И най-паче, дето викат нашенци в полза на собствения келепир. Тъпотия. Но не чакайте с нея да ни довършат.  Сетне както се вика, какво значение има един пръстов отпечатък.
И Еркюл Поаро ще ви каже същото. 
За Конън Дойл не съм сигурен. Той винаги знае повече от други...


***********************
 
Какво друго, ако не любов към дактилоскопията (метод за идентификация на човека, само по отпечатъците от пръстите) демонстрира поредната реформа на д-р Петър Москов.
 
Още през октомври миналата година, в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия, той  обеща до края на януари т.г. в болниците и аптеките да бъде въведен персонален пръстов идентификатор. Както обикновено се случва, причудливата идея на  здравния министър се поотложи и сега от  МЗ съобщават, че от началото на април 2016-та пациентите ще бъдат приемани в болница по идентификационен код. Той ще е задължителен и при закупуване на лекарства.

Идеята едва ли ще проработи – съмняват се IT специалисти, защото всяка информационна система може да бъде разбита, включително и тази в болниците и аптеките, а  купуването на уредите и разпространението им изисква доста време.

Прогнозите са, че окончателното  въвеждане на персонален пръстов идентификатор ще се реализира  догодина. Това звучи успокоително като се имат предвид  съществуващите днес съмнения в необходимостта и ползата от заплануваното нововъведение. Все още никой не е обяснил

точно как ще бъдат опазени личните ни данни

Твърде мъгляви са думите на заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в интервю за Българската национална телевизия, че „не става въпрос за пръстов отпечатък, а за механизъм, който засилва контрола и в същото време не дава достъп до личната информация на пациента”.

 Само преди няколко дни от студиото на „Здравей, България"  д-р Москов заяви, че с помощта на софтуер пръстовият идентификатор ще преобразува код от числа, под който всеки ще фигурира в регистрите на НЗОК. Така било в Турция, където по думите на здравния министър сканирали не само един пръст, а цялата ръка.

Засега се налага да приемем на доверие, че няма никаква възможност през пръстовия отпечатък в идентификационното устройство да се достигне до биометричните данни на пациента, както и до всяка друга защитена лична информация. Неизяснен остава и въпросът

как системата ще разпознава роднинските връзки между хората

Проблем е дали изобщо се налага подобна мярка, след като има не малко на брой възрастни пациенти, които не са в състояние да отидат сами до аптеката, но също не могат да натоварят свой роднина  с покупка на лекарството си.

Според вижданията на бившия здравен министър д-р Стефан Константинов, изразени в социалната мрежа,  нововъведението може да причини серия от стресови ситуации и семейни драми. „Я си представете, че осиновено дете, което не е знаело това цял живот, отиде да вземе лекарствата на майка си – казва специалистът по акушерство и гинекология - и хоп, сюрприз: вие нямате роднинска връзка!

Или без да е осиновено, отиде да вземе лекарствата на баща си и след десетилетия научи, че това не е биологичния му баща (че и самия баща научи това) ??!”  Вероятно роднинството ще се доказва чрез поддържане  от НЗОК  на база с данни за гражданското състояние на лицата и техните роднински взаимоотношения. Но

 колко ще струва?

Никой не е дал  точен отговор на въпроса за тази поддръжка, както и на питанията от страна на медици и фармацевти – няма ли по-лесен начин за контрол върху средствата на НЗОК? Защо ще се натоварват с нови данъци лекарите, аптекарите и българските граждани?

Колко финансови средства ще трябва да отдели държавата ни за изготвяне на въпросната система и дали тези средства ще са пари, хвърлени на вятъра? Ако въвеждането на пръстови отпечатъци  се окаже толкова резултатно, колкото беше чекирането с личните карти в болниците, не е изключено пръстовият идентификатор  да се превърне във фаталната грешка на д-р Москов.

Тогава може би и в България най-после ще има поне един  ефективно осъден министър.

< Назад към всички новини
Регистрация
?