03 Юни 2016

САЩ доволни от борбата с тероризма у нас

„България е член на глобалната коалиция за борба с ”Ислямска държава” и многократно е отговаряла на искания за помощ, включително през март, когато Министерството на отбраната е предоставило оръжия и боеприпаси на силите на Иракски Кюрдистан”. Това се отбелязва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ.

САЩ доволни от борбата с тероризма у нас
 

 


В него се изтъква, че българското правителство е продължило да депортира хора, смятани за заплаха за националната сигурност на България, като е увеличило екстрадициите на заподозрени чуждестранни терористи от страната. 

Според американските власти българското правителство работело за подобряване на мерките за предотвратяване на терористични нападения, разработвайки нова стратегия за борба с тероризма, институции и законодателство по темата.

В доклада се посочва още, че САЩ и България са създали нова двустранна работна група за борба с тероризма, за да засилят сътрудничеството помежду си.

В частта за законодателството, правоприлагането и граничната сигурност се казва, че специализираните правоприлагащи служби по принцип са добре екипирани и получават подходящо обучение, но се отбелязва, че се набляга главно на София и липсват ресурси в други регионални центрове.

Посочва се, че специализираният съд за организираната престъпност и неговата прокуратура от юли са получили юрисдикция за всички случаи на тероризъм в страната, но че служителите на съда нямат експертизата за подобни случаи.

След терористичните атентати от ноември в Париж България затегна правилата на граничния си контрол и проверява всички пътници на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Сътрудничеството между американските правоохранителни агенции и техните български партньори по традиция винаги е било активно. Обаче поради структурни промени и реорганизиране на някои основни полицейски служби и получилото се в резултат на това прехвърляне на служители и налагане на нови правила се е забавила съвместната работа по случаи, се отбелязва в доклада.

В частта за противодействието на финансирането на тероризма се казва, че през 2015 г. България не е замразила или конфискувала активи, свързани с тероризъм.

Източник: Фрогнюз

< Назад към всички новини
Регистрация
?