06 Юни 2014

Шантаж и рекет демонстрират управляващите

Българското общество отново става жертва на политическо инжeнерство, а пресконференциите се превърнаха в комуникационен канал на шантаж и рекет между управляващите партии. Вчера ДПС обяви, че предсрочните парламентарни избори са средството за решаване на проблема със слабата подкрепа към правителството. Въпреки че предсрочните избори са желани, а и необходими за значителна част от партиите, притеснително е, че тяхното насрочване и провеждане ще бъде в резултат на интересите на една политическа формация. Днес, на пресконференция на БСП, Сергей Станишев отвърна на рекета на своя коалиционен партньор с шантаж, като заговори за  промяна в Изборния кодекс и Конституцията в посока налагане на задължително гласуване, което би било тежък удар по ДПС, защото ще стопи тежестта на традиционния процент, който „партията на обръчите“ получава на избори.

 Вчера председателят на ДПС обяви, че изборите трябва да бъдат в края на есента или началото на декември 2014г. Според Политическа партия „Република БГ“  изборите са необходими на България, но ние, като извънпарламентарна опозиционна партия, сме възмутени от причините и начина, по които те се определят. Ние бяхме една от първите партии, които подкрепиха и инициативата за референдум на президента, който трябваше да даде възможност на хората да решат съдбата на задължителното гласуване. В името на задкулисни игри и междуличностни отмъщения, столетницата е на път да пропилее гласът на близо 600 хиляди души, подписали се в името на провеждането на референдум и да реши този въпрос сама. Ние твърдо заявяваме, че подходът на управляващите, прокарван чрез очевиден рекет и изнудване, е антидържавническа политика, в която всеки ден, като на рулетка, се залагат различни сценарии за съдбата на България.

Анонсираните дати от Лютви Местан и намекът за оттегляне на подкрепа от правителството към даден момент са доказателство за изключително цинична политическа пресметливост. Въпреки изказванията от страна на политици от ДПС, че те не обслужват тяснопартиен интерес, а милеят за националния, ние от Политическа партия „Република БГ“  сме убедени, че това не е така.

Клиентелистката политика на управляващата коалиця относно проекта „Южен поток“  постави България в сложни отношения с управляващия орган на Европейския съюз. Това, от своя страна, предизвика Европейската комисия да постави въпроса за спиране на плащанията към България от еврофондовете. Същевременно ускорено върви възлагането на дейностите по строителството на газовия проект. Безспорно е, че усвояването на еврофондовете и реализацията на „Южен поток“ е от особен интерес за обръчите от фирми, управлявани или контролирани от лица, свързани с ДПС. Парите от еврофондовете са настоящето, а тези за изграждането на „Южен поток“ - бъдещото финансиране на този порочен обръч. Спирането на европейското финансиране е достатъчното основание ДПС да оттегли подкрепата си от правителството. Възлагането на поръчките по строителството на „Южен поток“ обаче още не е приключило, съответно няма гарантирано финансиране на обръча около ДПС. Необходимото време за финализиране на процедурата по определяне на изпълнителите на строителството на „Южен поток“ е равно на времето, през което кабинетът на Орешарски ще функционира. Това е необходимото време, в което сегашното правителство ще трябва да посочи и следващия български еврокомисар.

Пресконференцията на ДПС бе обявяване на политическата сделка между БСП, ГЕРБ и ДПС за предсрочни избори: ГЕРБ иска участие в управлението, БСП е готова да го даде срещу участие в „Южен поток“ и посочен от нея еврокомисар, ДПС е съгласно да услужи на ГЕРБ срещу участие в новия кабинет и „Южен поток“. Сделка на здакулисието е налице, въпреки шантажа и размяната на удари и блъфове на пресконференциите. Доказателство за това е, че вчера парламентараната комисия по бюджет и финанси разреши на правителството да изтегли заем в размер на 3 милиарда лева.   С този заем статуквото гарантира финансирането на фирмите си, а оттам и на новата предизборна кампания. Обявявайки края на настоящото управление, ДПС поставят основите на бъдещия кабинет и тяхното участие в него. Което означава, че евентуалното възобновяване на еврофинансирането по време на новото правителство, ще ползва отново ДПС.

За „Република БГ“ всичко това показва, че търговците са влезли в храма на българския парламентаризъм. Те трябва да бъдат изгонени от там. Време е в Народното събрание да влязат държавници, а не политически търгаши. За това не са достатъчни само предсрочни парламентарни избори. Необходимо е на тези избори да има висока избирателна активност. Политическа партия „Република БГ“ ще участва на тези избори. Това е доказателство, че има смисъл всеки българин, който  е против некадърността, интерсчийството и безотоговорността на ГЕРБ, БСП и ДПС да гласува. И то за компетентните, безкористните и отговорните хора, които обичат България – членовете на „Република БГ“!

< Назад към всички новини
Регистрация
?