29 Май 2016

Скъпи Енрике, тука е така...

Нападението над чуждестранни музиканти в центъра на София

 
Енрике Иглесиа и неговите музиканти Снимката е от facebook профила на Celia Chavez Music

Енрике Иглесиа и неговите музиканти Снимката е от facebook профила на Celia Chavez Music

 
Фактът, че в България се случват расистки мотивирани престъпления, които минават под радара на власти и общество, тази седмица стигна до ушите на... Енрике Иглесиас.
 
Част от екипа на латино певеца беше нападната от късо подстриграни младежи по време на разходка край Народния театър, в "напълно сигурната част на София", както музикантите сами я определят. Причината за инцидента - расистки обиди към вокалистката от групата, която е тъмнокожа.

След връзването на бежанци със "свински опашки" и ритниците, които изяде ромско момче заради репликата си, че българите и циганите са равни, това е третият случай само в рамките на месец, в който България добива световна слава заради изстъпления, предизвикани от ненавист и нетърпимост към другия. Няма нужда да броим ударите върху репутацията на България в загубени инвестиции или туристи, за да признаем, че имаме проблем.

Обществената търпимост към езика на омразата, крещящият популизъм на националистическите партии и безотговорността на част от медиите, които единствено усилват мегафоните им, вече отключва епидемия от подобни престъпления - по-дребни и по-съществени. Бариерите на това кое е допустимо говорене и поведение паднаха и никоя институция не се наема да санкционира това.

Затова не ни остава нищо друго, освен да напишем на Иглесиас: "Скъпи Енрике, тука е така. Българското общество и власти са в плен на "златния пръст" на Валери Симеонов. Изгубихме трудно отстоявани територии на свободата и здравия разум. Живеем в страх, омраза и бъркоч от евтини манипулации. Но нищо, ти ела пак."
 
Източник: Капитал
< Назад към всички новини
Регистрация
?