27 Юни 2016

След Брекзит България да настоява за по-силна интеграция в ЕС, препоръ

Когато Великобритания заяви желанието си да напусне Европейския съюз българските политици трябва да настояват за по-дълбока интеграция на общността. Това трябва да е позицията на България смята бившият премиер Иван Костов, който коментира казуса в ефира на БиТиВи.
 


Според него трябва да се настоява за обща европейска прокуратура, единна външна политика и въоръжени сили, защото Великобритания няма да пречи на тези процеси и няма да бъде арбитър.

Костов е убеден и че трябва да се настоява за премахване на европейските субсидии, които да се заменят с инвестиции.

"Нашите институции трябва да отхвърлят идеята Великобритания да не задейства член 50 (от Лисабонския договор, който урежда желанието на страните да напуснат ЕС - бел. ред.) и да присъства на ключови заседания на общността, да настояват за прилагане на норвежката формула, при която страната да продължи да спазва правилата и законите на ЕС и да внася членски внос", препоръча Костов.

От това, по думите му, не трябва да се отстъпва, защото може да последва ефектът на доминото и да се стигне до разпад на ЕС.

Към момента той не оценява като внушителни поевтиняването на паунда, което освен това може да направи по-атрактивен износа на британски стоки, както и срива на капиталовите пазари. Оценката му е, че спадовете вероятно ще продължат.

Според него е имало много спекулации по време на кампанията преди референдума предимно от противниците на ЕС. Костов напомни, че Великобритания внася в ЕС сума, равна на едва 1.19% от бюджетните й приходи.

За Великобритания от тази ситуация бившият премиер вижда както негативни ефекти - разделение в самата Консервативна партия и в страната като цяло, засилване гласа на крайнодесните, така и позитивни - спестяване на вноската в общия европейски бюджет, обезценяването на лирата, което ще засили износа, докато за ЕС няма никакви плюсове.

Източник:

Дневник

< Назад към всички новини
Регистрация
?