05 Май 2016

След среща с Ердоган дните на Давутоглу като премиер са преброени

Турският премиер Ахмет Давутоглу ще бъде сменен на поста след извънреден конгрес на управляващата партия в следващите няколко седмици. Това твърдят пред "Ройтерс" официални лица малко след като редовната му среща с президента Реджеп Тайип Ердоган бе изтеглена по-рано за сряда вечерта.

Смяната може да стане до един месец или дори още по-рано.

Сблъсъкът на Давутоглу с най-силния човек в турската политика от последните поне 10 години почти сигурно ще доведе до край на премиерския му мандат и ще хвърли страната в политическа несигурност, коментира агенцията.

Разговорите между двамата са продължили повече от 90 минути и бяха предшествани от растящо напрежение между тях и изолиране на Давутоглу от възможността да взима ключови кадрови решения в Партията на справедливостта и развитието (АКР). Петима души от партията са източниците на "Ройтерс" и един от тях казва, че "президентът и премиерът се споразумяха за конгрес... Не мисля, че Давутоглу отново ще е кандидат".

За АКР, която ръководи Турция от 2002 г. насам, водещият принцип винаги е бил лидерът на партията да е и министър-председател. Затова и Ердоган изкара няколко мандата като премиер преди да стане държавен глава.

Смяната на ръководителя на правителството в момент, когато Турция е изправена пред толкова много предизвикателства, е повод за тревога и пазарите първи реагираха с обезценяване на лирата с над 4% до най-ниското ѝ равнище от февруари насам. Страната отново воюва с кюрдски екстремисти, на границата си със Сирия има един от най-кървавите конфликти от десетилетия насам, отношенията с Русия са в криза за години напред и Европейският съюз разчита на Анкара да спре вълната от имигранти.

Давутоглу, който бе външен министър, е смятан за проевропейски настроен и въпросът за споразумението с Европа, включително за отмяна на визите за турски граждани, бе оставено от Ердоган в негови ръце. Така президентът се застраховаше, ако то не сработи.

Източник на "Ройтерс" от партията казва, че извънредният конгрес може да се проведе още на 21 май и едва ли ще бъде насрочен по-късно от 6 юни – първият ден от свещеният за мюсюлманите месец на Рамазана. Ердоган бил категоричен, че не бива да се създава вакуум на върха на правителството.

Бившият дипломат и политически коментатор Синан Юлген казва пред "Ройтерс", че двамата лидери винаги са били изправени пред "фундаментална дилема". "Крайната цел на Ердоган е да съсредоточи в ръцете си достатъчно народна подкрепа, за да промени управлението към президентска система. Крайната цел на Давутоглу е да консолидира собствената си власт и да бъде успешен премиер", обяснява ръководителят на института EDAM в Истанбул.

Кампанията на президента да концентрира повече власт още през тази година доведе до растящо напрежение между него и премиера. Двамата се разминаваха по въпроси, простиращи се от отношенията с ЕС до задържането на критици на властта.

Ердоган, политически боец с трудно детство в истанбулския квартал Касъмпаша, иска да смени кемалистката република със солидна президентска система като гаранция срещу повтаряне на политичесдката ситуация в Турция от 90-те години, когато непрекъснато имаше нестабилни коалиции, спъващи развитието на страната. Според опонентите му подобни мотиви за силна президентска власт са само прикритие на собствените му амбиции.

В случая с Давутоглу такава система би го изолирала. Той е политик с по-умерени обноски, липсва му харизмата, с която Ердоган печели масите, и съветниците му обясняваха, че няма напрежение между него и президента, а става дума за различни стилове на управление.

Но двамата поддържат сложен съюз, след като Ердоган спечели президентския пост през 2014 г. и най-ясният сигнал, че нещо наистина не е наред бе отнемането на премиера на правото да определя лидерите на АКР в провинциите. Така значително бе ограничено влиянието на Давутоглу над партийните структури и бе бетонирана властта на Ердоган над апарата.

 Двамата имаха различно мнение и за споразумението с ЕС, което по принцип се основава на изненадваща инициатива на Давутоглу. Ако той бъде отстранен от поста, бъдещето на сделката остава под въпрос.

Ердоган често критикува Европа и, според "Ройтерс", на моменти изглежда се е дразнел от напредъка на премиера и особено на перспективата още от юли турците да получат право за безвизово пътуване до ЕС за ограничен период от време. В очите на мнозина турци това е основната полза от споразумението и постигането на тази цел би донесло доста плюсове на Давутоглу.

"Още докато бях министър-председател бе обявено, че това ще се случи през октомври 2016г. Сега не разбирам защо някакво изтегляне на този срок с 4 месеца се представя като победа. Натъжен съм от представянето на дребни неща като нещо голямо", каза неотдавна Ердоган.

"Ердоган би могъл да продължи да работи с Давутоглу, но е очевидно, че има пукнатина помежду им", заяви преди вечерната им среща източник от АКР. "Ако проблемът не се реши бързо, Ердоган може да реши да намери нов лидер. Стабилността в АКР означава стабилност и в Турция. Този въпрос трябва да бъде уреден бързо, за да се избегнат икономически и политически проблеми."

В емоционална и нетипично кратка реч пред депутати от партията във вторник Давутоглу каза, че по-скоро би напуснал поста си, отколкото да накърни партията и нарече "дело на шарлатани" твърденията, че е в конфликт с президента. "Милионите, възложили надеждите си на АКР, не бива да се тревожат", добави той.

Но в."Джумхюриет" веднага описа речта като сигнал, че премиерът може да подаде оставка. Абдулкадир Селви, проправителствен коментатор в "Хюриет", написа, че Давутоглу е заявил на хора от партията, че обмисля подобна крачка.


Източник: Дневник

 05 май 2016

< Назад към всички новини
Регистрация
?