03 Юни 2016

Служителите на МВР масово ще напускат заради закона на Бъчварова

Идеята на законопроекта за МВР е неясна. Говори се за спестяване на някакви средства от бюджета, а в същото време не се прави сметка, че отношението на служителите на така наречената реформа ще предполага масово напускане. А това е свързано с изплащане на обезщетение в големи размери и заради това финансовият ефект от орязване на парите става много съмнителен. Това коментира пред Фрог нюз бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

 

Е. Йорданов: Служителите на МВР масово ще напускат заради закона на Бъчварова
Емануил Йорданов

 


Предвиждат се административни промени, които са абсолютно неразбираеми. За мен е неясно как един спорен и съмнителен законопроект се пробутва през НС, учудва се Йорданов.

Това, което се предвижда като икономия на средствата, е в такъв размер, че не си струва създаването на периодични конфликти със служителите. Ако един министър застане срещу собствените си служители, неговото бъдеще е под въпрос. Навремето когато отидох в МВР, най-обичаният министър беше Христо Данов, защото стоеше твърдо на страната на хората си. Нямаше срещу него никакви  атаки.

Намаляват стимулите за постъпване на работа в МВР. Това допълнително ще оголи щата. Когато не достигат хора, това предполага повече извънреден труд и сваляне на качеството на работа.

Източник: Фрогнюз

 

Бележка на редактора

Отива ли си моделът на полицейската държава, каквато за последните 50 години е България, според повечето сравнителни изследвания съобразно критериите на държавно строителство и управление. Има симптоми за това. И те далеч не са в недостига на средства, а по скоро в препъни камъка на модернизация и утвърждаване на гражданско общество, в което репресията, "силоващината", нямат като правило думата.

Без да си правим илюзии,че тъкмо сегашната министърка на вътрешните работи ще свърши неизбежния преход на органите на сигурността към друг тип поведение, функции, отговорности, че и морален ангажимент ако щете към бъдещето на европейска България трябва да и признаем куража. Полицията ни, преименувана за броенеи нощи от милиция в такава отдавна се компрометира.

Че вижте ни "битовата престъпност". Вижте оплитанията на октопода със свои униформени подопечни. Вижте изтичането на информация, самоизтепването на два три екипа, хвърлени в огъня от различни "фактори",  всеки слугуващ на своя интерес.

Промяната изглежда императив на България. Но преди да се обединим, трябва да се разделим, както казва поговорката. Така, че нека споменът за бащицата Министър, като Данов, сетне още няколко милеещи за своите кадри, остане по назад във времето. То така и става, защото "Времето е в нас, а и ние сме във времето", нали, както бе рекъл онзи Синеокият.  

Така, че бавният  у нас "талвег на живота, неизбежно ще отсее едни на левия, други на десния бряг на реката, като дребните песъчинки" -  както бе рекъл социологът Иван Хаджийски. Министерката със сигурност познава нещо от него. Нали е социоложка?

Накъде и е писано на нея самата отсега е ясно. За гражданството няма никакво значение дали ще иде на левия, или на десния бряг на реката.

Виж за органите на българската сигурност, която идва от 100 години насам далеч не само заради окладните, там каквото се полага като снажряжение, че и някой левец народен отгоре, да си купи човек мехлем за люти рани огнестрелни /ако се размине с куршума де/.

Службата отдавна е обърната на бюрократично блюдолизство и системно унижения на всички, които милеят не само за ситни дечица, но и за тези на другите българи.

Така че пускайте, който обича да минава по другия тротоар, когато бандюгите шетат по градски и селски чаршиии. От такъв става само селски пъдар - - Видяяя --видяяя викаше той докато се разхождаше край нивята с царевица.  Помня го още от детство. А вътре копанарите кършеха мамули да има в торбата.

То беше  време - минало. Така че напред към реформата. Сега ще се види кой колко струва. И като не стигат парите, дано стигне куражът и мъжката воля. А тези с ролекси и гердани на вратовете, ако и под униформи - много молим - вън от участъка.

А, и по 70 метра спринт поне да набират.  И на 7 месеца пак повторна проверка. Че с тези шкембета закъде, а?

< Назад към всички новини
Регистрация
?