16 Юни 2016

Стойнев: С нов кредит ли ще покриете спрените пари?

Автор: Гласове

Спор за това усвояваме ли или не еврофондовете и ще ни санкционира ли Брюксел възникна днес в пленарната зала на Народното събрание. БСП показа от парламентарната трибуна писмото на Европейската комисия, с което подкрепи твърденията си, че България е заплашена от санкции.

 

От ГЕРБ повториха тезата си, че атаката е част от предизборната кампания. В декларацията Драгомир Стойнев обвини правителството, че е скрило писмото, а заместник-министърът на земеделието Васил Грудев е заплашил медиите, че ще ги съди: Правителството се страхува от свободата на словото. Рухна най-успешният ви рекламен трик, че Европейската комисия подкрепя ГЕРБ.

Ето го писмото, което го нямало и не било истина. ГЕРБ се опитват да прехвърлят вината върху друг. Какво пише там: "ЕК не вярва на Сертифициращия орган. ЕК не признава проверките, извършени от Сертифициращия орган.
От писмото става ясно, че системите във фонд „Земеделие" не работят. Не вярват на представените документи, защото съществуват несъответствия." Това заяви от парламентарната трибуна Драгомир Стойнев.

По думите му в писмото се декларира, че по време на одитната мисия на ГД „Земеделие" на ЕК през януари тази година е било обърнато внимание на недостатъци в работа на българските власти. Още тогава сме били предупредени за последствията. Но за 4 месеца не са предприети адекватни мерки, посочи Стойнев.

В приложение 4 на това писмо се дава следната оценка - ЕК изцяло не приема заключенията от доклада на Сертифициращия орган. ДФ „Земеделие" не е изпълнило коректно изискванията на европейското законодателство и поради тази причина ГД „Земеделие" не признава разплатените средства през 2015г. Това означава, че за сега тези средства остават за сметка на държавния бюджет, подчерта социалистът и попита:

Защо се крие това писмо? Защо един заместник-министър плаши българските медии със съдебни дела, ако пишат по тази тема? Или вече е забранено да се отразява и мнението на опозицията! Защо правителството се страхува от свободата на словото?

Писмото от Европа буквално ви казва, че ЕК не може да получи достатъчна увереност, че разходите са направени по правилата на Европейския съюз. То не е само бюрократичен документ, а официален знак от Европа. Рухна най-ефективният ви, най-успешният ви рекламен трик - че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства, изтъкна депутатът от БСП.

Ето и останалата част от изказването му:

Но как да ви подкрепят - вижте ремонта на НДК. 13 млн.лв за какво? Плочите по земята са същите от далечната 1982 година. Дадохте 13 млн. лв за храсти и дръвчета. Откъде ги взехте? От Латинска Америка ли или Азия? Нека медиите да проверят. Още повече, че има и допълнителни анекси и разходи по този проект.
Северната тангента - толкова много бързахте да отрежете лентата, че оставихте хората без достъп до домовете си! Всяка вечер сме свидетели на протести.

 Магистрала Марица - след като прерязахте лентата, тя пропадна и я затворихте!

 Имам едно голямо опасение. Дано само от догодина не започне да пада и стиропорът, който залепихте по апартаментите на хората, че тогава пак ще теглим заем за една и съща работа!

 Поставяте държавата пред огромни рискове. Време е да помислите за българския народ, а не за властта
Съветвате ни да се разходим из страната, за да видим реалността. Ние сме част от реалността и не трябва да се срещате с хората, само когато трябва да се режат лентички.

 Но не това е важно. Основното, болезненото е какво се случва с държавата ни - нашата, вашата, на всички българи. Време е да прогледнете и да проумеете, че поставяте държавата пред огромни рискове. Време е да забравите партийния си егоизъм и да мислите не за власт, а за българския народ. И ако не можете, е време да си тръгнете. Защото ще последва ефектът на доминото и в други сфери. Така или иначе, ще се сринете, защо трябва да повлечете с вас и държавата?

Въпросът сега е не „Къде са парите?". Обществото е наясно къде са. За съжаление сега страшният въпрос е „С какви пари ще покрием непредвидените разходи?" С нови заеми, с нов дълг над вече натрупаните 17 милиарда? Със затягане на данъчната примка и административния рекет над бизнеса? Всичко това ще повлече икономиката, ще унищожи перспективите пред държавата ни, ще задължи поколения българи.

Обвинявате ни, че атаката ни е предизборна. Грешите, БСП не е ГЕРБ. Тя не живее в късия хоризонт от избори до избори, тя не се храни с мандати. Вдигаме темата, защото е важна за държавата, за българите. Защото трябва да бъде намерено най-отговорното решение и реакция. А за изборите - на следващите подкрепа ще има, този който не лъже.

Вашата некомпетентност ще струва прекалено скъпо на българския народ.

Вашата стабилност, имам предвид стабилността на правителството, да не се окаже нестабилност и допълнителни лишения за поколения българи след вас.

Уважаеми дами и господа, време е за предсрочни избори!

 Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че по времето на Орешарски Програмата за селските райони е била връщана: За доработване с 426 забележки. И Министерството на земеделието направи чудеса, за да може тази програма да започне и вече да се разплаща.

 Корнелия Нинова подчерта: Да припомним протестите, които народът се вдигна срещу увеличението на цените и свали правителството на Борисов. Това е единственият кабинет, заради когото 20 българи се самозапалиха. Всичките тези прехвърляния на  отговорности не решават проблема.
 
 Цветан Цветанов опонира: Българските избиратели казаха кой трябва да управлява и кой трябва да повтори управленски мандат и това е  премиерът Бойко Борисов. От 265 общини, 130  са на ГЕРБ. Идват избори. Вие имате ваша стратегия, нашата стратегия е да работим и да бъде чут силният глас на България чрез министър-председателя Бойко Борисов.
 
Пред депутатите министърът на земеделието Десислава Танева каза, че Програмата за развитие на селските райони не е спряна. Тя показа платежните нареждания, с които са били разплатени поредните суми по програмата. От април до сега по новата програма са били разплатени близо 200 милиона лева:
 
Можеше ли тази сутрин да бъдат възстановени от Комисията пари, платени по програмата, ако тя беше спряна. Не може. Какво е това писмо? Това писмо касае доклада на сертифициращия орган. Това писмо означава приемането на доклада на сертифициращия орган. Сметките от 2015 година са възстановени, но по процедурите следва да проведат допълнителни проверки, за да може този доклад на сертифициращия орган да се приеме от Комисията.
< Назад към всички новини
Регистрация
?