11 Октомври 2013

Столичани търсят дискусия за проблемите на своя град

Столичани търсят дискусия за проблемите на своя град, за трудностите, които изпитват като жители на София, за качеството на образованието в университетите, за електронното правителство, за липсата на работа и ниското заплащане, за неработещите институции.

Това стана ясно при учредяването на първата софийска структура на ПП „Репубика БГ” в столичния 23-ти МИР. Членовете на новата дясноцентристка формация разговяряха близо два часа за проблемите на своя град и държавата с организационния секретар на партията Владимир Георгиев и  членовете на Националната комисия Иво Петров и Петър Миленков.

„Запознати сме с проблемите на софиянци и мога определено да взема сериозно отношение по тях. На първо място за 23-ти МИР-София искаме да решим проблема със задръстванията с изграждането на южната дъга на Околовръстния път”, коментира Владимир Георгиев, помолен от гражданите да каже как София може да се справи с дупките по улиците и другите наболели проблеми. „Аз живея в столицата, знам проблемите на града, но най-важното, което виждаме при срещите си в цялата страна е, че хората не искат нови идеи, които са прокарвани от стари лица. Според Георгиев за разлика от другите десни платформи ПП „Република БГ” ще заложи на силна държава и работещи институции, защото само в слаба държава избуяват сиви и черни структури. Бъдещето няма да дойде само, то ще дойде чрез нашите активни действия, завърши Владимир Георгиев.

Колегата му от Националната комисия Иво Петров разказа пред гражданите, че има дъщеричка на 7 години и иска тя да учи и да живее в България. Макар да е имал възможност да се реализира в чужбина, Петров е останал у нас, защото вижда големия потенциал на нацията и страната ни. „На първите места сме на олимпиадите по математика и физика. Имаме добри ресурси, разположени сме на стратегическо място и няма значение какви сме – българи, роми, християни или мюсюлмани, само ако всички се борим заедно, ще успеем”, завърши той, а залата го изпрати с ръкопляскания.

„Трябва да влезеш в политиката тогава, когато си достигнал до собствените си виждания за това какво можеш да промениш и как”, каза пък Петър Миленков. Той говори за това как електронното правителство може да облекчи живота на хората, но у нас има съпротива срещу въвеждането му. Припомни как още през 2001 г. е взето решение за създаването му и докато две-три години по-късно в Румъния системата вече е заработила, у нас министрите, отговорни за електронната комуникация между гражданите и институциите, все още са казвали „смятам да направя”.

Студенти се оплакаха, че обучението в университетите е скучно и не им дава никакви практически познания. „Младежите трябва да се занимават с интересни за тях неща, от които всички могат да спечелят. Трябват ни истински клъстъри между бизнес, учени и маркетолози, които да осигурят интересна практическа работа за студентите. Трябва ни системен подход за решаването на този проблем, а не да се взимат решения „на юруш” и всичко да се прави в името на това да се спечелят едни пари от Европейския съюз, като в същото време образованието на студентите е последна грижа”, каза Миленков.

Той бе попитан от гражданите каква ще е политиката на ПП „Република БГ” спрямо Русия. „Каквато е спрямо САЩ, Румъния и Китай например, отвърна той. - Отношенията ще се градят само на базата на взаимноизгодното сътрудничество.” „Политиците трябва да имат две висши образования. Но не от висше училище, а от университета на живота. Трябва да идват от семейства с традиции и ценности. Така няма да правят фирмаджийска, краткосрочна политика, а държавническа и стратегически ориентирана. В полза на обществото”, бе категоричен Миленков.

< Назад към всички новини
Регистрация
?