20 Август 2016

Странджа почита героите си на Петрова нива

Паметникът на "Петрова нива"

Тракийски бежанци и родолюбиви българи отбелязват 113 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120-ата годишнината от организираното тракийско движение в България

В историческата местност Петрова нива в Странджа ще бъде отбелязана 113-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и 120-ата годишнината от организираното тракийско движение в България. Очаква се в честванията да се включат десетки потомци на тракийски бежанци и родолюбиви българи, съобщава БНР.

Фолклорни концерти, викторини и четения включва програмата по отбелязването на годишнината от историческите събития в местността Петрова нива. Това каза председателят на Тракийското дружество "Екзарх Антим Първи" в Бургас - Тодор Ангелов.

От 10 часа започват фолклорните изпълнения. В 11.30 часа е туристическият маршрут, който сме кръстили "По комитски пътеки", има осигурен водач и всеки, който има желание може да се запише и да участва в поход. От 15 часа започва традиционната вече научна конференция. Тя ще е на тема "120 години организирано тракийско движение в България". От 16 часа община Малко Търново е предвидила читалня на открито, която е под надслов: "Да прочетем заедно за въстанието". А от 17 часа  ще има организирана викторина с много награди - "Илинденско-Преображенско въстание".

Възпоменателната церемония ще започне от 20 часа със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм-костницата "Св.Петка". След панихидата е официалното откриване на тържествата пред паметника на героите и заря проверка.

На 29 юни 1903 г. на Пéтрова нива е взето решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души - делегати, войводи, четници. За главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.  Въстанието в Странджа избухва на 6 август - Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната, където е проведен конгресът, е построен паметник на загиналите герои. Зад него е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

< Назад към всички новини
Регистрация
?