16 Май 2016

Студенти излизат на протест заради стипендии

Автор: Гласове
16.05.2016
Студентски протести в София и още четири български градове ще се проведат днес. Недоволството си ще изразят студентите по медицина, фармация и дентална медицина.

 

 

Причината е, че вече няма да получават европейски стипендии, тъй като парите ще се пренасочат към т. нар. приоритетни професионални направления. Сред тях са инженерните науки, математика, педагогика и др., съобщава бТВ.

Студентите по медицина ще могат да получават само стипендии за специални постижения в съответната област. Към протеста масово се присъединяват и студенти от още специалности.

По-рано през деня е насрочена и среща на част от протестиращите с образователния министър Меглена Кунева. От съобщението на МОН обаче се създаде впечатлението, че тя ще преговаря само със студентските съвети.

Вчера от министерството обясниха пред bTV, че търсят начин за увеличаване на бюджета на държавните стипендии.

Европейските стипендии са договорени още през 2014 г. Даването им е изрично записано в гласуваната през февруари 2015 г. от парламента Стратегия за развитие висшето образование. Цифрите на министерството показват, че тази година в бюджета са заложени 32 млн. лв. за стипендии, а европейските стипендии са 26 млн. лв. за три години и половина. Стипендии за успех през държавния бюджет взимат над 20 хил. студенти в страната, посочва БНТ.

Източник: Гласове

16.05.2016

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?