08 Юли 2016

Съдът отказа регистрация на ДОСТ

Софийският градски съд е отказал регистрация на партията на Лютви Местан - Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ). В позиция до медиите от партията заявяват, че решението на съда е лоша новина не за ДОСТ, а за България, за демократичния и евроатлантически образ на страната ни.

 

От партията на Местан са категорични, че още в понеделник ще обжалват това решение пред Върховния касационен съд (ВКС). От ДОСТ изтъкват, че партията е учредена в пълно съответствие не само с Конституцията на Република България, но и със Закона за политическите партии. Хората на Местан очакват ВКС да вземе предвид този факт, който дефинитивно се съдържал и в заключението на българската прокуратура.

По време на открито заседание прокурорът е заявил, че учредителните актове на ДОСТ са в пълно съответствие и с Конституцията, и със Закона за политическите партии, и на това основание призова съда да регистрира партията.

Припомняме, че на 27 юни на кратко заседание съдът обяви, че ще се произнесе в двуседмичен срок за регистрацията на партията на Лютви Местан. На 8 юни СГС обяви, че в заявлението за регистрация на партията са открити нередности, които трябвало да бъдат отстранени.

На 2 юни Местан е подал жалба за забавянето на производството по регистрация, в която се твърди, че то е неоснователно. В отговора си на 8 юни председателят на съда заявява, че забавянето е заради нередностите.

Източник: Гласове

< Назад към всички новини
Регистрация
?