07 Юни 2016

Товарят оръжия за Сирия на правителствената стоянка на летище София

Оръжия за Сирия се товарят на летище София, това става с огромни самолети, които кацат на правителствената стоянка, каза полк. Славчо Велков в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Товарят оръжия за Сирия на правителствената стоянка на летище София
Славчо Велков

 


От видеоклип разпространен в интернет става ясно, че българската фирма „Ахелой ОПМ” доставя оръжия за умерените бунтовници в Саудитска Арабия. bTV потърси фирмата за коментар, но от там казват, че не могат да говорят.

Тези огромни количества оръжие понякога пренощуват на летище София в хангарите, което без съмнение е опасно. Ако това оръжие не е добре охранявано, представете си какво може да стане, допълни още Славчо Велков. Той поясни, че българските фирми, които изнасят оръжия за Близкия Изток не са държавни, а частни. Доколкото ми е известно, през март една от тези пратки е била проверявана от ДАНС за съвместимост от товара по документи и реално натоварения, допълни Велков.

От есента на 2014 г. до април тази година български фирми за изнесли над 2000 тона оръжие и боеприпаси за региона, това е нормално количество, поясни още Велков.

По думите му единствената опасност за страната ни е ако случайно някоя от групировките в Близкия Изток разбере, че оръжия са произведени в България.

Политиците трябва да се замислят за контрола на тази търговия, която по документи е законна, но може да формира една сериозна заплаха за националната сигурност на България, допълни Велков. Ако тези оръжия активно причиняват смърт и щети, те могат да припознаят производителя на оръжието като враг, допълни експертът

 

Източник: Фрогнюз

< Назад към всички новини
Регистрация
?