13 Април 2016

Турция няма да получи визова либерализация...

  • Турция няма да получи визова либерализация, ако не изпълни критериите на ЕС, увери Юнкерс

Турция е задължена да спази всички изисквания на Европейския съюз, за да получи либерализация на визовия режим за гражданите си, а критериите "няма да се разводняват", категоричен беше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ройтерс".

"Турция трябва да изпълни всички оставащи условия, за да може комисията да приеме предложение (за отмяна на визовия режим през предстоящите месеци), увери Юнкер пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Премахването на визите за турски граждани, които искат да пътуват в Европейския съюз, е основно искане на Анкара срещу съгласието ѝ да сътрудничи на ЕС за спирането на бежанската вълна през територията ѝ.

Брюксел се ангажира да ускори падането на визовия режим до края на юни 2016 г., но само ако Турция изпълни критериите, определени от Европейския съюз.

Условието Турция да получи безвизов режим е правителството в Анкара да изпълни 72 условия, определени от Европейската комисия. Последният доклад на Брюксел по прогреса на Турция показва, че 19 от тях са изпълнени, а други са в процес на изпълнение.

Предстои изпълнението например на следните условия: Анкара трябва да подпише споразумение с европейската полицейска агенция Европол; да въведе европейските правила за защита на данните и да премахне всички визови режими за европейски граждани без оглед на тяхната националност.

В момента гражданите на девет европейски държави членки се нуждаят от виза, за да посетят Турция, а въпросът за кипърците е най-деликатен и неподлежащ на преговори, тъй като Турция не признава Кипър.

Според Жан-Клод Юнкер споразумението с Турция вече дава резултат и по балканския маршрут преминават с около 90% по-малко имигранти и бежанци по данни на Фронтекс.

Анкара обаче заплаши да спре да прилага споразумението, което предвижда на турска територия да бъдат връщани всички имигранти и бежанци, нелегално отплавали към Гърция и които не искат и не покриват критериите за убежище в европейската страна. Бойкотът на Турция ще настъпи, ако ЕС не изпълни обещанието си да премахне визовия решим, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Подобно отстъпление от страна на Анкара ще провали стратегията на Брюксел и ще доведе до нови десетки хиляди бежанци, блокирани на територията на Гърция.

< Назад към всички новини
Регистрация
?