22 Март 2016

Ужасът в Брюксел: какво знаем дотук

Тази сутрин серия от бомбени атентати разтърси Брюксел. Експлозиите на летище "Завентем" и в няколко метростанции взеха десетки жертви. Сега всички се питат: дали атаките не са отмъщение за ареста на Салах Абдеслам?

Белгийците са шокирани. След като всички посрещнаха с облекчение новината за ареста на най-издирвания терорист Салах Абдеслам, сега в Брюксел отново се завърнаха терорът и страхът. След тазсутрешните експлозии на международното летище "Завентем" и на поне две станции на метрото в центъра на града, правоохраняващите органи, пък и всички хора се питат: дали това не е отмъщение тъкмо за ареста на Абдеслам? И дали тези нови ужасни покушения не са подготвени именно от неговата терористична група?

Съветът за национална сигурност на Белгия обяви за цялата страна най-високото ниво за терористична опасност. Спряно е движението на влаковете в района на Брюксел. Спрени са полетите от и към летище "Завентем". В момента се евакуира цялата аерогара, през която минава огромен европейски въздушен трафик. Впрочем при претърсването на летището полицията откри още експлозиви. Хиляди хора, които по време на експлозиите се намираха в залите на летището, панически избяга навън и се скупчиха на паркингите. Пътниците, качили се в самолетите, които бяха готови за излитане, бяха върнати обратно.

Летище "Завентем" се евакуира

След двете експлозии на станциите на метрото "Маалбеек" и "Шуман", които са в непосредствена близост до европейските институции, се появиха информации, че жертвите там са 10. А на летището - поне 21.

В момента из града се движат многобройни линейки, полицейски и пожарни коли с включени сирени. Движението в центъра на Брюксел е почти парализирано. Метрото е спряно.

Вчера френският президент Франсоа Оланд каза, че мрежата на терористите е много по-голяма, отколкото мислехме. Думите му драматично се потвърдиха от днешните атентати в Брюксел.

Салах Абдеслам

Кого издирват в момента?

Белгийските сили за сигурност продължават да издирват двама заподозрени за парижките атентати, към които насочват събраните доказателства през последните дни.

Единият от издирваните, който години наред се е подвизавал с фалшиви документи, днес вече е идентифициран: Нажим Лаашруи, 25-годишен. За него се смята, че през 2013 година е бил в Сирия. Негова ДНК беше открита на един от коланите с експлозив, намерени в Париж, както и в няколко конспиративни квартири в Белгия - близо до Намюр и в брюкселския квартал Скаарбеек. През септември миналата година Лаашруи е бил проверен на австрийско-унгарската граница, която прекосил с автомобил заедно със Салех Абдеслам и Мохамед Белкаид, друг от предполагаемите организатори на атентатите в Париж. По време на проверката граничарите подминали фалшивите документи на Лаашруи. Впрочем Белкаид беше застрелян миналата седмица по време на обиск в едно жилище в брюкселския квартал Форе.

Издирва се и Мохамед Абрини, близък приятел и съсед на Абдеслам в Моленбеек. Срещу него също е издадена международна заповед за арест. Смята се, че един от братята Абрини се бие в редиците на т.нар. "Ислямска държава" в Сирия, а самият Абрини навярно е шофирал един от автомобилите по време на парижките атентати.

Последна актуализация: 11:10 средноевропейско време

 

Източник: Дойче веле

< Назад към всички новини
Регистрация
?