29 Май 2014

Управляващите да орежат субсидиите си в полза на спешната помощ

Ние от „Република БГ“ бихме искали да информираме управляващите, че отказване от партийна субсидия, не е невероятна хипотеза. За сравнение, експертното правителство на Италия оряза финансирането на политическите партии за сметка на пострадалите при земетресения в страната през последните години. Какво ще направи българският политически елит, питаме ние?

Преди минути стана ясно, че лекарите от Спешна помощ са подали колективна оставка в знак на протест срещу предложението за уволнение на директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов. „Република БГ“ категорично подкрепя справедливите искания на медиците и заявява, че няколко уволнения няма да решат дълбоките проблеми в здравеопазването. Преди дни млада жена почина на улицата след като резервната линейка на София не можа да й окаже необходимата спешна помощ. Потресаващ е фактът, че закъснението на линейката се дължи на недостатъчен брой екипи на спешната медицинска помощ на територията на София. Оказва се, че двумилионната столица и околните села се обслужват само от 11 линейки, а по европейски стандарт трябва да са 60. Смразяващ  е фактът, че пуснатата в действие резервна линейка на София не е била оборудвана с дефибрилатор и други животоспасяващи апарати.

Ние питаме управляващите: Дали назначената проверка по случая ще доведе до осигуряване на минимума от мобилни медицински екипи? Или резултатът от нея отново ще се ограничи до стандартните оправдания. Отново ли липсата на средства в бюджета ще е причината за недостатъчния брой линейки в България? „Република БГ“ предлага: Да набавим липсващите пари за линейки и оборудването им от субсидиите на партиите! Ежегодно държавата плаща на партиите 40 милиона лева. Тези пари отиват за поддръжка на партийни апарати и масово купуване на гласове. Тези пари отиват за партии, които мнозинството граждани не харесват. Ниската избирателна активност е доказателство за това. Ето защо партийните субсидии трябва да бъдат премахнати. Обществото има нужда от тези пари, но не и от тези партии. С тези 40 милиона лева могат да бъдат купени няколкостотин линейки и платени заплатите на екипите. Ние от „Република БГ“ знаем, че човешкият живот няма цена. Той е безценен, за разлика от живота на една партия.

Отсега ръководството на „Република БГ“ заявява, че ние няма да се съгласим с оправданията и обясненията, които обществото ще получи по случая. Те няма да решат проблема с недостатъчната спешна медицинска помощ, защото корупцията е по-силна от политическа воля. За нас осигуряването на необходимия брой линейки в България се превръща в кауза. Ние ще посветим своята политическа дейност в името на разрешаването на този проблем. Той е и в пряка връзка с борбата ни за премахване на държавните субсидии за политическите партии.

< Назад към всички новини
Регистрация
?