27 Май 2016

В. Тончев: Бързо вървим към епохата на Бай Ганьо

КУЛТУРАБИЗНЕС & ТУРИЗЪМЛАЙФ СТАЙЛ

Хората не са достатъчно приобщени към проблема и осведомени за ставащото с промените в Изборния кодекс, каза по БНР Васил Тончев от агенция „Сова Харис“ по повод изследване за общественото възприятие на промените в Кодекса.

В. Тончев: Бързо вървим към епохата на Бай Ганьо
 
Васил Тончев


Близо 3/4 от анкетираните подкрепят ограничение на гласуването в Турция, но едва 50 - ограничаване на правата на другите ни сънародници зад граница, посочва изследването.

Не излиза на преден план например ограничението на начина да се гласува. По-скоро хората виждат това, че не е осигурен един демократичен свободен изборен процес, при който действително се спазват нормалните правила при едни нормални избори.

Моето мнение е, че ние много бързо вървим към епохата на Бай Ганьо с последните избори, които се проведоха в България, защото проблем вече не е само купеният, корпоративният вот, проблем са множество подправени протоколи, фалшификация на избори и т.н. Мисля, че гражданският контрол и интерес много спадна към самия изборен процес.

Масовите съмнения на хората са, че изборите в Турция протичат нормално и затова има подкрепа за ограничаването на броя на секциите там, коментира Тончев.

Промените с ограничаване на броя на секциите в чужбина до 35 е по-добре прието, отколкото предишното предложение – да се гласува само в дипломатическите мисии, коментира Тончев, според когото е необходимо да се подхожда "диференцирано".

Източник: Фрогнюз

< Назад към всички новини
Регистрация
?