27 Юли 2016

Велизар Енчев: Заслужаваме си хала

  • Който търпи гаврата на властта със здравето си, заслужава да е най-бедният и най-болният в ЕС

В понеделник пред Министерството на здравеопазването имаше рехав протест на около 30 гневни граждани. Въпреки че във Фейсбук над 700 души подкрепиха протеста, а 200 обещаха да учаистват в него, пред ведомството на д-р Москов имаше повече журналисти, отколкото п р о т е с т ъ р и.

Снимка: Иван Стоименов

 

Съзнателно използвам компрометираната дума за активно гражданско недоволство, защото протестърите /по презумпция десничари/ отсъстваха от агитката на пл. „Света Неделя“. Просто протестърите одобряват всяко безумие на властниците, ако властта е в ръцете на техните кумири.

Помните ли как в изборната нощ на 5 октомври 2014-та Радан Кънев, Лукарски, Меглена Кунева и прочие реформатори изведнъж обикнаха ГЕРБ и вкупом пристанаха на Бойко Борисов? А само 24 часа по-рано се кълняха, че никога няма да са в едно правителство с премиер Борисов, щото имал тъмно минало.

Като лоялни войници на партиите си, родните протестъри са готови да дават пръстови отпечатъци в болници и аптеки и кълнат всеки протестиращ срещу тази нацистка практика, щом туй е волята на техния министър Москов. Ала не за протестърския примитивизъм ми е думата.

Боя се, че ще кажа нещо скверно, което не е политкоректно, сиреч грозно, при това изречено от народен представител. И то ще прозвучи така:

Народ, който търпи гаврата на властта с неговото здраве, заслужава съдбата си на най-бедния и най-болния в ЕС!

Как е възможно само трийсетина софиянци да дойдат пред ведомството на българския д-р Менгеле, за да да му кажат, че България не е Третият райх, ние не сме концлагеристи и адвокатстващият на Москов премиер не е Фюрер?

Защо никой не се възмути от пламенната пледоария на Бойко Борисов в защита на пръстовите отпечатъци на д-р Менгеле?

И какво трябва да се случи, за да разбере този заспал народ, че от 1 октомври аптеки и болници ще искат пръстов отпечатък от всеки пациент, за да получи лек или легло?

Познавайки бунтовния нрав на чехи, поляци и унгарци не мога и да си представя, че улиците на Прага, Варшава и Будапеща ще останат пусти, ако техните премиери и здравни министри наложат варварската практика на пръстовите отпечатъци в болници и аптеки.

А София мълчи, сумти и кротко поема поредната порция унижение, сервирана й от този кабинет. И само шепа хора дръзва да протестира с патоса на Вазовия Мунчо.

Тоя луд бе единственият човек,който се осмели да протестира, рече поетът. А днес трийсетина нови Мунчовци викаха срещу Москов, докато петима заптиета в полицейски униформи лениво бранеха министерската порта.

Източник: Гласове

Сега разбирате ли защо бяхме пет века под робство, защо гърци и сърби сами се освободиха от османския гнет, а ние кротко чакахме Дядо Иван, когото сега попържаме на воля като лоялни евроатлантици?

 

Нека се простим с илюзията, че в България има пациентски организации. 90 процента от тях са НПО-та, преживяващи от яслата на държавно или външно финансиране, готови на всяко полягане пред властта, ако ще лапнат нова и нова субсидия.

 

Един само д-р Стойчо Кацаров се бори със здравната мафия, а покойната Теодора Захариева изгоря в тая обречена битка. Щото с голи гърди срещу мафията на площад „Света Неделя“ е кауза пердута. Помните ли болната от рак Теодора как до последно воюваше с тия негодници, даже лежеше пред министерството им, докато плебсът я отминаваше с безразличие?

 

Днес софийският плебс отмина с тъпо безразличие и този протест, който по ирония на съдбата брани интересите точно на болните плебеи.

 

Какво трябва да се случи на софиянци, за да скочат като чехи, поляци и унгарци и изметат корумпираната шайка на „Дондуков“? Какво може да ги запали, след като нито колосалната цена от лев и шейсет за билетче, нито унизителният пръстов отпечатък им отвориха очите, за да прогледнат, че кметицата Фандъкова и здравният екзекутор Москов ги третират като стадо овце?

 

За софийската буржоазия следващото ми прозрение ще e скверно, но открих диагнозата на греховния град: столицата ни се изроди в асоциално сборище на чалгари, еснафи, провинциални парвенюта, скудоумни пенсионери, мутри с бели якички и криминални такива. Тази отровна амалгама попарва всеки порив за съпротива и избутва в ъгъла на живота почтените и духовно извисените.

 

Може ли такова гето да е достолепна столица, даваща пример на страната с гражданско неподчинение, когато неколцина облечени във власт бандити се надсмиват над два милиона покорни мишлета?

 

И защо заради един Делян Пеевски жълтите павета почерняха от гнева, а заради пръстовите отпечатъци и унизеното достойнство на 6 милиона пациенти софийските площади са пусти?

 

Който знае горчивите отговори на тези въпроси, да ги даде. За да накараме столичният плебс да ги изпие. До дъно!

 

Впрочем не е ли време да сменим столицата си? Не може духовно гето да е столица.

< Назад към всички новини
Регистрация
?