13 Февруари 2016

Владимир Каролев: Лихвари са клали длъжници във Велико Търново

 

Във Велико Търново отново нелегални лихвари са клали длъжници с ножове. Това съобщи от Facebook профила си Владимир Каролев. Според него длъжниците в този случай са предоставили солидно обезпечение - накити и злато, преди да получат кредит.

„Вече повече от година предупреждавам именно за това, че глупавите промени в закона за потребителско кредитиране на Георги Кадиев подтикнаха хората вместо да ползват кредитни карти и бързи потребителски кредити, да взимат заеми от биячи, заложни къщи и всякакви лихвари.“ коментира Каролев.
 
Анализаторът подчертава, че ограничаването на годишния процент разходи няма да има никаква полза, тъй като както кредитните карти, така и бързите кредити, са с кратък срок, много по-кратък от година. "Не ни послушаха и сега всеки месец четем поне по една новина как хора са взимали заеми от лихвари, които после ги отвличат, колят и какво ли не." обяснява още той от профила си.
 
Каролев похвали Комисията за защита на потребителите, която се държала изключително адекватно в тази сфера и създала специална помирителна комисия за този секто. Тази комисия се ползвала с подкрепата на  Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Източник: Фрогнюз

Вие знаете ли какво е "отговорно небанково кредитиране" ? Нещо като ....дървено желязо. Защото навред по света извънбанкови, фамилни, застрахователни и  пенсионни  фондове, които се ползват с авторитет, а и търсене от маса клиенти - имат над своята 100 и повече годшина история стриктен надзор, на същата тази държава, каквато системно си отказваме да си създадем. А работата е проста - какъв е произходът на парите, срещу каква норма на печалба, сиреч лихва могат да се дават в извънбанковото пространство. И най вече като се събере дивидент от  извънбаковите играчи - какво и дали изобщо отива в държавната хазна.

Е на това трябва да ви отговори сегашното "леберално" така да се рече правителство, парламент, който мижи, че да ни лаже, както рекъл шопа. А на всичко отгоре и сама т.нар. нашенска европейска държава действа като ....мега лихвар.

Че вижте как търпят Топлото, колко още фирми, които "санкционират" с лихви според колкото им скимне, просрочени плащания. Нов закон изглежда трябва не в полза на банките, а срещу лихварите, които напълниха тази държава, да прощавате. Все още наречена България. ...

А за Каролев, какво?. Отдавна е ясна гамата в която припяват лобистите на едрия капитал, който за най голямо съжаление няма интерес към родните географски ширини. Но пък дава леки пари на своите  глашатаи. Колко хубаво ще е ако се замогнем всички, като затворим очи пред лихварите...В крайта сметка и те работа вършат, нали? Продават стока, наречена пари.  

< Назад към всички новини
Регистрация
?