16 Юни 2016

Властта: Военна флотилия срещу Русия-не!

Военна флотилия срещу Русия-не! Това казаха в един глас на спешен съвместен брифинг президентът Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев.

Държавният глава уточни: Каквото пише в стратегическите документи, това правим. Всяко действие на правителството се следи, не може да има никаква импровизация на стратегическите документи. Дори един лев да се инвестира в отбраната, това минава през решение на МС и трябва да е в рамките на програмата.

 

Не може да има съмнение и притеснение, имаме програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г., приета с широко политическо съгласие. Приехме план за развитие на въоръжените сили. По сайтовете има абсолютни импровизации, щели сме да купуваме кораби! Щом го няма в програмата, не може да се изпълни.
 
Всяка инициатива ще бъде в рамките на НАТО, защото сме неин член. Ние водим балансирана външна политика. Искаме да сме добре с всички съседи. Ще работим, ще видим каква е тази инициатива на Румъния и Турция за обща военна флотилия в Челно море. Ще я има ли, няма ли да я има, не се знае още.

Участваме в инициативи на НАТО. Ще участваме с до 400 военни в учение на ротационен принцип. Заставаме зад инициативата за нов батальон в Румъния. Президентът и премиерът на Румъния повдигнаха въпрос за регионално сътрудничество в морската отбрана. Това може да е само във формата на НАТО. Става въпрос за учение и за съвместен принцип.
 
Къде е сензацията и къде е новото? Правим това, което винаги сме правили по най-честния и почтен начин. Говори се, че ще се справят флотилии насочени срещу някой. България не е част от подобни идеи. Единни сме всички институции по този въпрос, каза държавният глава.

Ненчев допълни: Ангажименти свързани с каквато и да било флотилия не сме поемали. Представи ни се инициатива на Румъния и Турция за създаване на флотилии. Поисках да се разгледа от ръководството на НАТО. Не сме поемали никакви ангажименти, отново повтори той.

Борисов завърши: Темата за флотилии беше повдигната от премиера и президента на Румъния. Изразих мнение, че позициите ни са идентични. Евроатлантическата ориентация на България е доказана. До 2500 войника минават в базата в Ново село на година.
 
Модернизирахме летището в Безмер, Граф Игнатиево. Непрекъснато се провеждат подготовки и учения. Има една граница оттук нататък. Има държави, които искат да са на гребена на вълната. Това си е тяхна работа.

Доволен съм, че всички се категорични-флотилия, по начина по който ни беше предложено, няма да има. Сега 20 дни ще стои америкнски кораб голям у нас. Никой няма съмнение в нашите проевропейски позиции.
 
Ние сме страна, която си изпълнява ангажиментите, искаме да имаме инвестиции и спокойствие. Искам в Черно море да виждам големи кораби с туристи. Помагаме на Гърция със сили на НАТО в Егейско море.

Тема за кораби на НАТО при нас може да възникне само при мощна бежанска вълна. Имаме програма за въоръжените сили. Всяка държава има свои цели. За нас сега е важно да препятстваме бежанската вълна.
 
Източник: Фрогнюз
 
 
Бележка на редактора
 
Ууупс, както се вика - властта дава на "заден",  преди да си отиде. Че ние какво ви разправяхме, писахме, убеждавахме с аргументии и даже емоции. Нагазиха лука, братя. Юрват ни срещу Мечката.
 
Това е ясно видно и болезнено осезаемо за повечето българи.
Които от Каварна до Приморско, опънали навеси и камъши -  да не говорим за хотелчетата,  които им разпродават, поради непосилни лихви  на три дузини " банки- Антинари" -  пържат цаца и изстудяват биричката...
 
Белким дойдат туристи от Русията. Че да спасят положението.
 
Е, няма начин да няма начин - "Черно море, много е добре", като се пее от "Карандила" /сливенските мургави бръдъри, ако се сещате/ . Но, на морето дупка не става, понеже е дълбоко.
 
Викат, че и Ноевият ковчег от нашето Черно море тръгнал да отплава и да спаси човечеството. Пък сега ни тикат обратно в него, нали разбирате? Да се издавим като власите накрай Дунава, който и с кратунки сме преплували, че да си докараме надеждата и свободата...
 
- "Кои сте вие бе гемиджии "- дето казваше професорът Марко Семов, онзи, дето ни отвори очите за Япония, а чрез нея и за нас самите...
 
Че ний българите нямаме мореплаватели ни като Магелана, ни като Колумба... Те наште са гемиджии, казваше той - " надолу към Стамбул малко кюмюреец, на връщане - дребни маслинки...."
 
Ей това ни е дребно скроеното "предприемачество", представата за "държавност", ако щете, която се въздигала от пепелта като Феникс. Да, бе да.   След 500 години по силаната на едно направено чудо.
 
Да не говорим за институциите, които веднаж "яхнати" от няколко нашенски тариката  отиват по наследство за столетия даже.Със все националните катастрофи, които още броим на пръсти.
 
Каквото си си изберем - това ще е, братя. Гледайте пак да се не окаже в ....напръстник правено. Сиреч дребно, нищожно и най вече ялово. Защото напръстникът не е утроба, нали?
 
И на Плевнелиев, воедине с министъра на войната , може и да им светне - но то е само "страх лозе пази" и по точно прах в очите ни. Преди да отплават кой накъдето му видят очите.
 
Че какво по добро от това, нали?

Затова , дайте да си хванем съдбините, че станахме за резил и пред деца и пред внуци. И си наприлскайте очите. Сега му е времето.

 
За чиста и справедлива Република!! 
 
 

 

 
< Назад към всички новини
Регистрация
?